Slovenija
1200 ogledov

Opozicija nezadovoljna: Šabeder ni predstavil nobenih rešitev

Aleš Šabeder DZ
Šabeder z UKC Ljubljana ne odhaja sam.

"Odločitev ni bila lahka. Ne zato, ker bi se bal prevzeti enega najtežjih resorjev v državi, temveč zato, ker z ekipo v UKC še nismo zaključili dela," je predstavitev na odboru za zdravstvu začel kandidat za ministra za zdravje Aleš Šabeder. Na čelu UKC Ljubljana je bil dobro leto, UKC Ljubljana je leto končal v rdečih številkah, vendra se je izguba začela zmanjševati.

Ne levo ne desno

Šabedra je še isti dan, ko je svoj odstop z mesta ministra za zdravje napovedal Samo Fakin, predlagal premier Marjan Šarec. Šabeder, ki sodi v ministrsko kvoto LMŠ, pravi, da svojo vlogo ministra razume kot strokovno in ne politično ter da zdravstvo ne sme biti ne levo ne desno. "Ne sme biti interesno, mora biti strokovno, transparentno in razvojno naravnano," poudarja Šabeder. 

Šabeder predstavil tudi svoje videnje rešavanja trenutno najbolj peče problematike, pomanjkanja družinskih zdravnikov. "Kakorkoli prelagamo številke, je družinskih zdravnikov v Sloveniji premalo, zato primarno zdravstvo potrebuje strukturne spremembe," pravi Šabeder, ki bi razloge za pomanjkanje kadrov iskal z analizo in dogovoril standarde in normative.  

"S tem, ko imamo premalo družinskih zdravnikov, nam manjka 'gate keeperjev', zato je tudi priliv na sekundarno in terciarno raven vsako leto večji," opozarja Šabeder, ki bi zato določil ustrezne uteži glavarinskih količnikov, zgornje meje obremenitev pa zniževal za pet odstotnih točk do ciljnega normativa, ki je bil dogovorjen z zdravniškim sindikatom.

SDS: Prebral je samo poročilo stanja

Kot enega ključnih ciljev je izpostavil tudi zmanjšanje administrativnih obremenitev v zdravstvu, saj zdravstveni kader, ki je že tako preobremenjen, izgublja čas z administrativnim delom. Zato je treba uvesti ustrezno informacijsko podporo, je poudaril kandidat za ministra. V opoziciji so s predstavitvijo Šabedra nezadovoljni. 

UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec in Teodor Žepič | Avtor: V. L. UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec, Teodor Žepič V. L.

Z UKC na ministrstvo tudi Lucija Mak Uhan?

Šabeder, ki je bil pred prihodom na UKC Ljubljana direktor Semenarne,  namerava s sabo z UKC Ljubljana odpeljati Lucijo Mak Uhan. Mak Uhanova (na fotografiji četrta v vrsti) je pred prihodom Šabedra na UKC delala v službi za stike medijev, nato pa v kabinetu direktorja. Pred tem je bila zaposlena v Skupini Viator & Vektor.

Koga bo Šabeder predlagal za svoje državne sekretarje, še ni znano. Fakinova državna sekretarka Pia Vračko je morala po tem, ko je vodenje ministrstva začasno prevzel premier Šarec, oditi, Šarec pa je javno povedal, da z njenim delom ni bil zadovoljen.  

 

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 06:59 26.marec 2019.

    Najprej bi morali odvaditi Cerarja in Kolarjevo zaradi neupravičenega zapravljanja denarja za reformo ,ki je nista izpeljala. Zaradi smrti vseh ,ki so ostali ujeti v množici čakalnih vrst . Vrniti ves denar in zapor za zgled vsem ostalim prevarantom.

  • Tupamaros 15:05 25.marec 2019.

    Dokler ne zamenjamo v zdravstvu sistem socialistično sovjetskega komsomola v normalno delujoč sistem na osnovi privatne inicijative.

  • wingspan15 13:14 25.marec 2019.

    Janeza Janšo za zdravstvenega ministra. On je itak od nekdaj najbolj pameten, vsi drugi ne znajo šteti do pet, pa bo spravil zdravstvno na zeleno vejo.