Zaradi sladkorne bolezni lahko tudi oslepimo

Foto: p
Foto: p
Vzrok za diabetično retinopatijo je okvara na drobnih žilah očesne mrežnice, zaradi česar lahko tudi oslepimo.
Oglej si celoten članek

Sladkorna bolezen je v porastu. Še posebej narašča število oseb s sladkorno boleznijo tipa 2. V Sloveniji se je od  leta 2010 do 2015  število bolnikov, ki zaradi bolezni jemljejo zdravila povišalo za 15 odstotkov. Foto: NIJZ Sladkorna bolezen

Po podatkih NIJZ iz zbirke porabe zdravil na recept, se število prejemnikov zdravil za sladkorno bolezen v Sloveniji vsako leto poveča za 3 odstotke, kar je približno okoli 2.500 oseb.

Leta 2014 je bilo v Sloveniji 104.176, leta 2015 pa 106.300 bolnikov s sladkorno boleznijo, ki so prejemali zdravila za zniževanje glukoze v krvi.

Ob letošnjem svetovnem dnevu sladkornne bolezni bodo v središču oči oziroma preventivne aktivnosti za preprečevanje diabetične retinopatije, ki je eden od možnih zapletov sladkorne bolezni in lahko vodi v slepoto. Kot so opozorili na NIJZ, je sladkorna bolezen v razvitem svetu poleg slepote vodilni vzrok tudi za odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin ter bolezni srca in ožilja. 

Kaj je diabetična retinopatija ?

Sladkorna bolezen je takoj za poškodbami oči vodilni vzrok za slepoto. Vzrok za diabetično retinopatijo je okvara na drobnih žilah očesne mrežnice,

Foto: Profimedia laserska fotokoagulacija Ker diabetična retinopatija sprva običajno ne zajame osrednjega predela mrežnice, lahko bolnik celo povsem normalno vidi, a ima kljub temu že okvare očesnega ozadja. Sladkorni bolniki morajo zato hoditi na redne kontrolne preglede k oftalmologu. Ta z oftalmoskopom pregleda očesno ozadje; kadar je okvara očesa v začetni fazi, na mrežnici vidi drobne rdeče pike, ki so pravzaprav razširjene kapilare.

Sladkorna bolezen in slepota

 Pri napredovali obliki retinopatije je vse več žilic okvarjenih. Krvavitve v mrežnico in steklovino so čedalje obsežnejše, vid se slabša in pride lahko celo do slepote.

Edina pomoč v tem primeru je laserska fotokoagulacija, s katero oftalmolog uniči okvarjene žilice. Bolnikom z diabetično retinopatijo lahko tovrsten poseg opravijo večkrat, vendar z laserjem mrežnice ne popravijo, jo le zdravijo, prav tako ne izboljšajo vida, ampak ga samo ohranjajo.

 Preberite še: Študija nemških strokovnjakov pravi je vzrok za zaspanost lahko tudi sladkorna bolezen, kar je še eden od znakov, da bo treba k zdravniku.

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 02:45 17. November 2016.

    In to še ni vse ! " LAHKO " nam odpade tudi curakelj , kar je trikrat bolj zajeban kot …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.