Zdravje > Aktualno
164 ogledov

Zaradi sladkorne bolezni lahko tudi oslepimo

diabetična retinopatija p
Vzrok za diabetično retinopatijo je okvara na drobnih žilah očesne mrežnice, zaradi česar lahko tudi oslepimo.

Sladkorna bolezen je v porastu. Še posebej narašča število oseb s sladkorno boleznijo tipa 2. V Sloveniji se je od  leta 2010 do 2015  število bolnikov, ki zaradi bolezni jemljejo zdravila povišalo za 15 odstotkov.

Sladkorna bolezen  | Avtor: NIJZ NIJZ

Po podatkih NIJZ iz zbirke porabe zdravil na recept, se število prejemnikov zdravil za sladkorno bolezen v Sloveniji vsako leto poveča za 3 odstotke, kar je približno okoli 2.500 oseb.

Leta 2014 je bilo v Sloveniji 104.176, leta 2015 pa 106.300 bolnikov s sladkorno boleznijo, ki so prejemali zdravila za zniževanje glukoze v krvi.

Ob letošnjem svetovnem dnevu sladkornne bolezni bodo v središču oči oziroma preventivne aktivnosti za preprečevanje diabetične retinopatije, ki je eden od možnih zapletov sladkorne bolezni in lahko vodi v slepoto. Kot so opozorili na NIJZ, je sladkorna bolezen v razvitem svetu poleg slepote vodilni vzrok tudi za odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin ter bolezni srca in ožilja. 

Kaj je diabetična retinopatija ?

Sladkorna bolezen je takoj za poškodbami oči vodilni vzrok za slepoto. Vzrok za diabetično retinopatijo je okvara na drobnih žilah očesne mrežnice,

 laserska fotokoagulacija | Avtor: Profimedias Profimedias
Ker diabetična retinopatija sprva običajno ne zajame osrednjega predela mrežnice, lahko bolnik celo povsem normalno vidi, a ima kljub temu že okvare očesnega ozadja. Sladkorni bolniki morajo zato hoditi na redne kontrolne preglede k oftalmologu. Ta z oftalmoskopom pregleda očesno ozadje; kadar je okvara očesa v začetni fazi, na mrežnici vidi drobne rdeče pike, ki so pravzaprav razširjene kapilare.

Sladkorna bolezen in slepota

 Pri napredovali obliki retinopatije je vse več žilic okvarjenih. Krvavitve v mrežnico in steklovino so čedalje obsežnejše, vid se slabša in pride lahko celo do slepote.

Edina pomoč v tem primeru je laserska fotokoagulacija, s katero oftalmolog uniči okvarjene žilice. Bolnikom z diabetično retinopatijo lahko tovrsten poseg opravijo večkrat, vendar z laserjem mrežnice ne popravijo, jo le zdravijo, prav tako ne izboljšajo vida, ampak ga samo ohranjajo.

 Preberite še: Študija nemških strokovnjakov pravi je vzrok za zaspanost lahko tudi sladkorna bolezen, kar je še eden od znakov, da bo treba k zdravniku.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 02:45 17.november 2016.

    In to še ni vse ! " LAHKO " nam odpade tudi curakelj , kar je trikrat bolj zajeban kot da oslepimo ! Sam to V.L. iz Ljubljane ne ve !