Zaradi zobotrebca mladi športnik na robu smrti

Foto: BMJ
Foto: BMJ
Zato se ne igrajte z zobotrebci.
Oglej si celoten članek

Skoraj tri tedne je imel 18-letni profesionalni športnik iz Bostona bolečine v trebuhu, preden so zdravniki ugotovili, kaj je resnično narobe.

Fant je nevede pogoltnil zobotrebec, 7,5 centrimetrov dolgi leseni tujek iz sendviča pa je prepotoval večino njegovega prebavnega trakta, ne da bi ga pri tem poškodoval. Za tem se je ustavil, skozi črevesno steno prebodel arterijo in tako ustvaril idealne pogoje za bakterije, ki so napadle njegov krvni obok. Poškodovana arterija je povzročila tudi resne krvavitve.

"18-letni moški je bil sprejet v bolnišnico zaradi vročice, bolečine v trebuhu. Po sprejemu mu je temperatura narasla do 40,2 ° C, predhodni pregled krvi pa so pokazale na bakteriji Klebsiella pneumonia," so zapisali v poročilu v znani medicinski reviji New England Journal of Medicine.

Na prvem pregledu z ultrazvokom tujka niso našli. Odkrili so ga šele 20 dni za tem, ko je fant z ekipo potoval na trening in ni zmogel več. Ob sprejemu so opravili še druge teste, vključno s kolonoskopijo. Ta je pokazala na zobotrebec in to 25 centimetrov vstran od njegove danke. Pri odstranjevanju je prišlo do dodatnih zapletov, do hudih krvavitev. Sledila je težka operacija, s kateri so mladeniču komaj rešili življenje.

Foto: BMJ Zobotrebci so lahko povsod, zabodeni so v prigrizke, najdemo jih v koktajlih... in ljudje pogosto nimajo pojma, da so jih pogoltnili. 

Zdravniki so jih našli že marsikje v telesu; v želodcu, v črevesju, prebili pa so se tudi v druge organe, vključno z jetri, trebušno slinavko, pljučami, ledvicami in celo v koronarno arterijo. Gre za 136 podobnih primerov, ki jih navaja revija ameriškega Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer dodajajo, da je sicer zobotrebce  zelo težko odkriti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:16 4. Februar 2019.

    pljučami:) ejejjej

  • 13:53 4. Februar 2019.

    tudi moj sosed je vedno "žvečil"zobotrebec in ga je enkrat pogoltnil.Nč mu ni bilo.Je pa res da je žleht kot …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.