Zdravje > Prehrana
13291 ogledov

Zaradi zobotrebca mladi športnik na robu smrti

BMJ
Zato se ne igrajte z zobotrebci.

Skoraj tri tedne je imel 18-letni profesionalni športnik iz Bostona bolečine v trebuhu, preden so zdravniki ugotovili, kaj je resnično narobe.

Fant je nevede pogoltnil zobotrebec, 7,5 centrimetrov dolgi leseni tujek iz sendviča pa je prepotoval večino njegovega prebavnega trakta, ne da bi ga pri tem poškodoval. Za tem se je ustavil, skozi črevesno steno prebodel arterijo in tako ustvaril idealne pogoje za bakterije, ki so napadle njegov krvni obok. Poškodovana arterija je povzročila tudi resne krvavitve.

"18-letni moški je bil sprejet v bolnišnico zaradi vročice, bolečine v trebuhu. Po sprejemu mu je temperatura narasla do 40,2 ° C, predhodni pregled krvi pa so pokazale na bakteriji Klebsiella pneumonia," so zapisali v poročilu v znani medicinski reviji New England Journal of Medicine.

Na prvem pregledu z ultrazvokom tujka niso našli. Odkrili so ga šele 20 dni za tem, ko je fant z ekipo potoval na trening in ni zmogel več. Ob sprejemu so opravili še druge teste, vključno s kolonoskopijo. Ta je pokazala na zobotrebec in to 25 centimetrov vstran od njegove danke. Pri odstranjevanju je prišlo do dodatnih zapletov, do hudih krvavitev. Sledila je težka operacija, s kateri so mladeniču komaj rešili življenje.

 | Avtor: BMJ BMJ
Zobotrebci so lahko povsod, zabodeni so v prigrizke, najdemo jih v koktajlih... in ljudje pogosto nimajo pojma, da so jih pogoltnili. 

Zdravniki so jih našli že marsikje v telesu; v želodcu, v črevesju, prebili pa so se tudi v druge organe, vključno z jetri, trebušno slinavko, pljučami, ledvicami in celo v koronarno arterijo. Gre za 136 podobnih primerov, ki jih navaja revija ameriškega Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer dodajajo, da je sicer zobotrebce  zelo težko odkriti.

Komentarjev 3
  • Tib Bit 18:16 04.februar 2019.

    pljučami:) ejejjej

  • asmas1965 13:53 04.februar 2019.

    tudi moj sosed je vedno "žvečil"zobotrebec in ga je enkrat pogoltnil.Nč mu ni bilo.Je pa res da je žleht kot sam satan.Star pa čez 90 še smrt ga ne mara