Zaskrbljujoče: Na to pri uživanju solate verjetno niste pomislili

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Polovica mikroplastike na svetu nastane zaradi obrabe avtomobilskih gum.
Oglej si celoten članek

Mikroplastika, ki jo v okolje izpuščajo avtomobilske pnevmatike, se lahko kopiči v solati in drugih užitnih rastlinah, ugotavljajo raziskovalci. Kot piše v študiji, je to več kot upravičen razlog, da se odgovorne iz avtomobilske industrije spodbudi k prijaznejšemu pristopu pri proizvodnji avtomobilskih gum.

"Polovica mikroplastike na svetu nastane zaradi obrabe avtomobilskih gum," je opozoril Thilo Hofmann iz Centra za mikrobiologijo in znanost o okoljskih sistemih Univerze na Dunaju. Rezultate laboratorijske študije so avstrijski znanstveniki objavili v reviji Environmental Science & Technology.

"Težava je v tem, da lahko mikroplastika, ki se sprosti v okolje ob drgnjenju avtomobilskih gum ob tla, vsebuje strupene kemikalije. Aditivi, ki jih proizvajalci pnevmatikam dodajajo, da bi jim zagotovili določene lastnosti, kot je na primer večja vzdržljivost, se v določenem trenutku zlijejo v čistilne naprave. To se zgodi na primer, ko dežuje. In te odpadne vode se nato pogosto uporabljajo na poljih kot gnojilo," je pojasnil Hofmann.

Uporaba teh gnojil je običajna praksa v nekaterih delih Evrope, Bližnjega vzhoda in Severne Amerike. Švica je že prepovedala gnojenje z blatom iz čistilnih naprav, je dejal Hofmann.

V okviru študije so raziskovalci pregledali šest snovi. Hofmann trdi, da naj bi bil eden od dodatkov – imenovan 6PPD – vzrok za pogin skoraj vseh lososov v določenih delih rek na severozahodni obali ZDA. V tem primeru se domneva, da mikroplastika iz avtomobilskih gum ob dežju steče v bližnjo odpadno vodo. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 11:01 13. Januar 2023.

    Guma in potem iz gume mikroplastika ... WTF

  • 10:20 13. Januar 2023.

    Vsaj enkrat se je obrestovalo sloveniji z zamujanjem zakonodaje. V sloveniji je z odpadnim blatom prepovedano gnojiti. Kar pa ne …

  • 09:12 13. Januar 2023.

    Ma nakladajo jaz bom jedel tisto kar paše meso je termično obdelano solato pač jemo sirovo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.