Zdravje > Prehrana
62904 ogledov

Zaskrbljujoče: Na to pri uživanju solate verjetno niste pomislili

solata Žurnal24 main
Polovica mikroplastike na svetu nastane zaradi obrabe avtomobilskih gum.

Mikroplastika, ki jo v okolje izpuščajo avtomobilske pnevmatike, se lahko kopiči v solati in drugih užitnih rastlinah, ugotavljajo raziskovalci. Kot piše v študiji, je to več kot upravičen razlog, da se odgovorne iz avtomobilske industrije spodbudi k prijaznejšemu pristopu pri proizvodnji avtomobilskih gum.

"Polovica mikroplastike na svetu nastane zaradi obrabe avtomobilskih gum," je opozoril Thilo Hofmann iz Centra za mikrobiologijo in znanost o okoljskih sistemih Univerze na Dunaju. Rezultate laboratorijske študije so avstrijski znanstveniki objavili v reviji Environmental Science & Technology.

"Težava je v tem, da lahko mikroplastika, ki se sprosti v okolje ob drgnjenju avtomobilskih gum ob tla, vsebuje strupene kemikalije. Aditivi, ki jih proizvajalci pnevmatikam dodajajo, da bi jim zagotovili določene lastnosti, kot je na primer večja vzdržljivost, se v določenem trenutku zlijejo v čistilne naprave. To se zgodi na primer, ko dežuje. In te odpadne vode se nato pogosto uporabljajo na poljih kot gnojilo," je pojasnil Hofmann.

Uporaba teh gnojil je običajna praksa v nekaterih delih Evrope, Bližnjega vzhoda in Severne Amerike. Švica je že prepovedala gnojenje z blatom iz čistilnih naprav, je dejal Hofmann.

V okviru študije so raziskovalci pregledali šest snovi. Hofmann trdi, da naj bi bil eden od dodatkov – imenovan 6PPD – vzrok za pogin skoraj vseh lososov v določenih delih rek na severozahodni obali ZDA. V tem primeru se domneva, da mikroplastika iz avtomobilskih gum ob dežju steče v bližnjo odpadno vodo. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 18
  • pravicnez 11:01 13.januar 2023.

    Guma in potem iz gume mikroplastika ... WTF

  • jakec1575 10:20 13.januar 2023.

    Vsaj enkrat se je obrestovalo sloveniji z zamujanjem zakonodaje. V sloveniji je z odpadnim blatom prepovedano gnojiti. Kar pa ne ustavi kriminalnih kretenov, ki ponoci na crno odlagajo komunalno blato.

  • Stajerc 09:12 13.januar 2023.

    Ma nakladajo jaz bom jedel tisto kar paše meso je termično obdelano solato pač jemo sirovo