Zato dodajte trdo kuhana jajca

Foto: Žurnal24 jajca, jajce
Jajce je lahko odličen vir beljakovin v naši prehrani, v solati je še dodatno koristno.
Oglej si celoten članek

Po navedbah Nacionalnega portala o hrani in prehrani prehrana.si, celotno jajce sestavlja okoli 76 odstotkov vode, zaradi česar jajce nima zelo visoke energijske vrednosti. Pojasnjujejo, da vsebuje jajce vse esencialne aminokisline, vezane v beljakovine z visoko biološko vrednostjo, kar pomeni, da jih lahko naše telo enostavno uporabi.

"Jajce vsebuje tudi minerale, med katerimi prevladujejo fosfor, cink, kalcij in železo ter številne vitamine, predvsem vitamina D in A, ter različne vitamine B kompleksa. Jajca so tudi vir holina, vitaminu podobne snovi, ki ima vlogo pri delovanju jeter, prispeva pa tudi k presnovi maščob in homocisteina. Jajca vsebujejo tudi lutein in zeaksantin," še dodajajo.

Slednja sta predmet številnih znanstvenih raziskav, rezultati nekaterih pa nakazujejo na možen zaščitni vpliv pred oksidativnimi poškodbami in oksidacijo lipoproteinov, ter ohranjanjem zdravja vida.

Pomaga pri absorbciji

Če damo k solati vsake toliko trdo kuhana jajca, pa lahko naredimo za svoje telo še nekaj dobrega, je že pred časom ugotavila raziskava strokovnjakov s Purdue University iz ZDA.

S tem namreč po njihovih ugotovitvah povečamo absorbcijo hranil iz zelenjave, zlasti karotenoidov, ki so predstavniki rastlinskih pigmentov. Karotenoidi delujejo kot antioksidanti in po nekaterih raziskavah pomagajo zaščititi pred rakom in boleznimi srca ter ožilja. 

V razsikavi so sodelovali le zdravi moški, zelenjavo pa so jedli brez jajc, z jajcem in pol ali s tremi jajci. Med zelenjavo je bil korenček, paradižnik, špinača, zelena solata, temu pa so dodali še goji jagode.

Z analizo so ugotovili, da so imeli tisti moški, ki so ob zelenjavi pojedli največ jajc, za tri do devetkrat večjo absorbcijo karotenoidov. Karotenoidi prisotni na zelenjavnem krožniku oziroma v mešani solati so bili beta karoten, alfa karoten, likopen, lutein in zeaksantin. Jajca so prispevala k večjemu vnosu luteina in zeaksantina, na druge karotenoide pa niso vplivala. 

Raziskava V teh vrstah sadja in zelenjave je največ pesticidov

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:30 28. Oktober 2018.

    Ja, ma če so živali na prostem, sicer jajca niso tako blagodejna.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.