Zdravje
9407 ogledov

V teh vrstah sadja in zelenjave je največ pesticidov

Sadje in zelenjava
Veste, kaj jeste? Presenečeni boste, katere vrste sadja in zelenjave so najbolj problematični.

Raziskava, ki so jo nedavno opravile ekološke in potrošniške organizacije v Franciji, je pokazala, da tri četrtine nebiološko pridelanega sadja in več kot dve petine nebiološko pridelane zelenjave vsebuje sledi pesticidov. 

Pregledali so vzorce 19 vrst sadja in 33 vrst zelenjave ter uporabili podatke agencije za zaščito potrošnikov, zbrane od leta 2012 do 2016. 

Grozdje, mandarine in češnje

"Pri sadju smo našli sledi pesticidov v 72,6 odstotkih analiziranih vzorcev," so sporočili avtorji raziskave. Od tega jih je 2,6 odstotkov prekoračilo zgornjo dopuščeno mejo. 

Sledi pesticidov so našli v 89 odstotkih grozdja, sledijo klementine in mandarine z 88,4 odstotki ter češnje s 87,7 odstotki. Pri češnjah so našli največ primerov, ko je vsebnost pesticidov prekoračila zgornjo dopuščeno mejo, in sicer v 6,6 odstotkih. Sledijo mango in papaja z 4,8 odstotki. 

češnje | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Najbolj problematična zelena

Pri zelenjavi so sledi pesticidov našli v 41,1 odstotkih vzorcev, 3,5 odstotkov vzorcev je bilo takih, kjer je vsebnost pesticidov prekoračila zgornjo dopuščeno mejo. Največkrat, t. j. v 84,6 odstotkih primerov, so pesticide našli na vzorcih zelene. Sledijo sveže začimbe s 76,5 odstotki ter endivja z 72,7 odstotki. 

Na vzorcih svežih začimb, med katerimi ni bilo petršilja in bazilike, so bile zgornje dovoljene meje pesticidov presežene v 29,4 odstotkih, medtem ko je pri zeleni prišlo do preseganja zgornje dovoljene meje v 16 odstotkih. 

Niso zajeli vseh pesticidov

Podatki agencije za zaščito potrošnikov DGCCRF vsebujejo samo podatke o sledeh pesticidov, ki jih je mogoče izmeriti, kar pomeni, da so določene vrste pesticidov izvzete iz raziskave. "Rezultati ne zajemajo sledi določenih vrst presticidov," pojasnjujejo pri Generations Futures, okoljski organizaciji, ki je tudi sodelovala v raziskavi. 

zelena solata | Avtor: Shutterstock Shutterstock

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.