Zato je dobro dvigati uteži

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Dviganje uteži in posledično povečanje mišične mase pri pacientih z blagimi težavami s spominom in razmišljanjem, pripomore k izboljšanju stanja.
Oglej si celoten članek

Izboljšanje mišične moči lahko pripomore k boljšemu delovanju možganov pri pacientih z blažjimi težavami s spominom in razmišljanjem, kaže zadnja raziskava Univerze v Sydneyju.

Študija je pod drobnogled vzela 100 posameznikov, starih od 55 do 86 let, z blagimi kognitivnimi težavami. Sodelujočim, ki so šest mesecev dvakrat tedensko dvigovali uteži – z do 80 odstotki svoje maksimalne telesne moči, se je kognitivno delovanje vidno izboljšajo. Pozitivni učinki vadbe pa so trajali vsaj še eno leto po koncu treninga z utežmi, so pokazali izsledki raziskave, ki so bili objavljeni v znanstveni reviji Journal of the American Geriatrics Society.

Mišice in možgani

»S to raziskavo smo ugotovili, da je izboljšanje kognitivnega delovanja povezano s povečanjem mišične mase. Močnejši, kot so postali sodelujoči v raziskavi, večji so bili pozitivni učinki na njihove možgane,« je dejal vodja raziskave Yorgi Mavros s Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Sydneyju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.