Zato je dobro piti čaj iz kokinih listov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Čaj iz kokinih listov spodbuja prebavo, pripomore k razgradnji maščobnih kislin, je bogat vir različnih vitaminov in ima na telo stimulativen učinek.
Oglej si celoten članek

Čaj iz kokinih listov ima v andskih državah tisočletno tradicijo. Med drugim ga uživajo zaradi njegovih stimulativnih učinkov; vsebuje namreč polisaharid inulin, ki ima na telo podoben vpliv  kot kofein. Sestavni del kokinih listov so tudi alkaloidi, ki lahko pripomorejo k izgubi telesne teže. Ti spodbujajo lipolizo oziroma mobilizacijo in razgradnjo maščobnih kislin za energijo v telesu.

Kokin čaj je bogat vir vitaminov A, B2, B6 in E, ki imajo antioksidativne lastnosti in pripomorejo k boljšemu delovanju imunskega sistema ter povečajo sposobnost telesa, da uniči potencialno toksične snovi v krvnem obtoku. Antioksidativne lastnosti vitamina C in E pa pomagajo zmanjševati tveganje za nastanek več vrst bolezni.

Pomaga pri gastrointestinalnih težavah

V Južni Ameriki kokine liste že stoletja uporabljajo za gastrointestinalnih težav in blaženje simptomov višinske bolezni vključno s slabostjo, razdraženim želodcem, driske in bruhanja. Ti učinki naj bi bili po mnenju strokovnjaku povezani z vsebnostjo alkaloidov in več vrst vitaminov B, ki lahko pomagajo izboljšati pretok krvi in vnos kisika na visoki nadmorski višini.

Čaj pa naj bi spodbujal tudi prebavo, zaradi česar ga v nekaterih južnoameriških državah strežejo po koncu obrokov. 

Foto: Profimedia Koka

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.