Zdravje > Prehrana
1081 ogledov

Zato je dobro piti čaj iz kokinih listov

Koka Profimedias
Čaj iz kokinih listov spodbuja prebavo, pripomore k razgradnji maščobnih kislin, je bogat vir različnih vitaminov in ima na telo stimulativen učinek.

Čaj iz kokinih listov ima v andskih državah tisočletno tradicijo. Med drugim ga uživajo zaradi njegovih stimulativnih učinkov; vsebuje namreč polisaharid inulin, ki ima na telo podoben vpliv  kot kofein. Sestavni del kokinih listov so tudi alkaloidi, ki lahko pripomorejo k izgubi telesne teže. Ti spodbujajo lipolizo oziroma mobilizacijo in razgradnjo maščobnih kislin za energijo v telesu.

Kokin čaj je bogat vir vitaminov A, B2, B6 in E, ki imajo antioksidativne lastnosti in pripomorejo k boljšemu delovanju imunskega sistema ter povečajo sposobnost telesa, da uniči potencialno toksične snovi v krvnem obtoku. Antioksidativne lastnosti vitamina C in E pa pomagajo zmanjševati tveganje za nastanek več vrst bolezni.

Pomaga pri gastrointestinalnih težavah

V Južni Ameriki kokine liste že stoletja uporabljajo za gastrointestinalnih težav in blaženje simptomov višinske bolezni vključno s slabostjo, razdraženim želodcem, driske in bruhanja. Ti učinki naj bi bili po mnenju strokovnjaku povezani z vsebnostjo alkaloidov in več vrst vitaminov B, ki lahko pomagajo izboljšati pretok krvi in vnos kisika na visoki nadmorski višini.

Čaj pa naj bi spodbujal tudi prebavo, zaradi česar ga v nekaterih južnoameriških državah strežejo po koncu obrokov. 

Koka | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.