Zato je pomembno, da veste, kateri krvni skupini pripadate

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Številni na pamet ne vedo podatka, ki je napisan v zdravstvenem kartonu. Ta vam med drugim pomaga tudi pri uspešnejši preventive zoper določene bolezni.
Oglej si celoten članek

A, B, 0, AB ... Veste, kateri krvni skupini pripadate? Uvid v vašo krvno skupino je uvid v vašo zdravstveno sliko, ki jo lahko še izboljšate, če ravnate v skladu z nekaterimi dognanji. Nutricionisti so sestavili prehranske načrte, ki najbolj ustrezajo posameznim krvnim skupinam, najnovejše študije pa kažejo, da so posamezne krvne skupine tudi bolj nagnjene k posameznim obolenjem.

Rak na želodcu

Slaba vest za osebe s krvno skupino AB. Za razliko od oseb s skupino B ali 0, pri osebah s skupino AB obstaja celo za 26 odstotkov večji rizik za obolevanje za rakom želodca, je objavljeno v časopisu American Journal of Epidemiology. Pri osebah krvne skupine A je nagnjenost k obolevanju za to vrsto raka 20 odstotkov večja od oseb krvne skupine B ali 0.

Krivec naj bi bila bakterija Helico pylori; medtem ko dve tretjini prebivalstva nima nikakršnih težav, povezanih s to bakterijo, ki se nahaja v vsakomur, imajo osebe s krvno skupino AB ali B lahko povečano reakcijo imunološkega sistema na to vrsto bakterije, kar lahko privede do raka na želodcu, pojasnjuje švedski raziskovalec Gustaf Edgren.

Srčna obolenja

V kolikor je vaša krvna skupina 0, ste srečnejši od drugih; saj naj bi vam ta zagotavljala 23-odstotno nižji rizik od srčnih obolenj, je pokazala raziskava, ki so jo opravili strokovnjaki na Harvardu. Osebe s krvnima skupinama AB in B naj bi bile v največji meri nagnjene k tovrstnim obolenjem; strokovnjaki menijo, da je to najverjetneje povezano z večjo nagnjenostjo do različnih vnetij, kar na koncu lahko pripelje tudi do srčnih obolenj. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.