Zdravje > Aktualno
52 ogledov

Zato je pomembno, da veste, kateri krvni skupini pripadate

Najmanj zaželena krvna skupina na Japonskem je B. Njeni pripadniki naj bi bili p Žurnal24 main
Številni na pamet ne vedo podatka, ki je napisan v zdravstvenem kartonu. Ta vam med drugim pomaga tudi pri uspešnejši preventive zoper določene bolezni.

A, B, 0, AB ... Veste, kateri krvni skupini pripadate? Uvid v vašo krvno skupino je uvid v vašo zdravstveno sliko, ki jo lahko še izboljšate, če ravnate v skladu z nekaterimi dognanji. Nutricionisti so sestavili prehranske načrte, ki najbolj ustrezajo posameznim krvnim skupinam, najnovejše študije pa kažejo, da so posamezne krvne skupine tudi bolj nagnjene k posameznim obolenjem.

Rak na želodcu

Slaba vest za osebe s krvno skupino AB. Za razliko od oseb s skupino B ali 0, pri osebah s skupino AB obstaja celo za 26 odstotkov večji rizik za obolevanje za rakom želodca, je objavljeno v časopisu American Journal of Epidemiology. Pri osebah krvne skupine A je nagnjenost k obolevanju za to vrsto raka 20 odstotkov večja od oseb krvne skupine B ali 0.

Krivec naj bi bila bakterija Helico pylori; medtem ko dve tretjini prebivalstva nima nikakršnih težav, povezanih s to bakterijo, ki se nahaja v vsakomur, imajo osebe s krvno skupino AB ali B lahko povečano reakcijo imunološkega sistema na to vrsto bakterije, kar lahko privede do raka na želodcu, pojasnjuje švedski raziskovalec Gustaf Edgren.

Srčna obolenja

V kolikor je vaša krvna skupina 0, ste srečnejši od drugih; saj naj bi vam ta zagotavljala 23-odstotno nižji rizik od srčnih obolenj, je pokazala raziskava, ki so jo opravili strokovnjaki na Harvardu. Osebe s krvnima skupinama AB in B naj bi bile v največji meri nagnjene k tovrstnim obolenjem; strokovnjaki menijo, da je to najverjetneje povezano z večjo nagnjenostjo do različnih vnetij, kar na koncu lahko pripelje tudi do srčnih obolenj. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.