Zato ni dobro zamenjati zdravnika

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Velika raziskava med različnimi zdravstvenimi sistemi.
Oglej si celoten članek

Ljudje, ki leta hodijo k istemu zdravniku, živijo dlje, je pokazala nova mednarodna študija. " Ker je raziskava zajela devet različnih zdravstvenih sistemov iz devetih različnih držav ter štirih različnih kontinentov, menimo, da ugotovitve niso posledica vpliva različnih kultur in okolij, temveč je tukaj najpomembnejši človeški faktor, " je povedal vodilni raziskovalec Dr. Denis Pereira Gray iz britanske zdravstvene ustanove St. Leonard's v Exeterju. 

Zaupanje in razumevanje

Raziskovalci verjamemejo, da ljudje svojemu dolgoletnemu zdravniku prej verjamejo in zaupajo, kar pomeni, da jim povedo tudi tiste najbolj intimne in kočljive stvari. "Po drugi strani tudi zdravniki do svojih dolgoletnih pacientov gojijo več razumevanja, zaradi dolgoletnega spremljanja podatkov o svojem pacientu, so njihovi nasveti boljši, prilagojeni in bolj osebni," je dodal znanstvenik.

Prejšnje študije so pokazale, da bodo zaradi kontinuitete zdravljenja pri istem zdravniku bolniki bolj verjetno sledili navodilom za zdravljenje in zato manj verjetno končali v bolnišnici, navaja Reuters. Ekipa znanstvenikov je študijo objavila v ugledni strokovni v reviji BMJ.

V javnem zdravstvu težje izvedljivo

Pri preverjanju vpliva kontinuitete zdravstvene nege s stopnjo umrljivosti in smrti so znanstveniki pregledali  22 študij, ki so zajele tako splošne zdravnike kot specialiste. V 18- tih je bila njihova teza potrjena, v treh povezave med kontunuiteto in smrtnostjo niso ugotovili.  "Tudi podatki iz iste študije pridobljene od bolnikov so pokazali,  da je neprekinjenost oskrbe istega zdravnika povezana z nižjo stopnjo umrljivosti," je opozoril Gray in dodal, da je v državah z javnim zdravstvenim sistemom takšna kontunuiteta težje izvedljiva. " Ne gre za to,  da bi ti ljudje težje prišli do zdravnika, temveč k kateremu  bodo prišli." Rezultati taziskave kažejo, da bi morali nacionalni zdravstveni sistemi strmeti k kontinuiteti zdravstvene oskrbe. 

Slovenija Toliko minut ima vaš zdravnik za vas

Zdravje Tako dolgo bomo živeli in nič več

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.