Zato so nekateri spomini močnejši od drugih

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Dogodki, ki vzbudijo čustva, pripravijo možgane, da si bolj učinkovito zapomnijo stvari, je pokazala raziskava.
Oglej si celoten članek

"Način, na katerega se spominjamo dogodkov, ni le posledica zunanjega sveta, ki ga doživljamo, ampak nanj močno vpliva tudi naše notranje stanje. To pa lahko traja in obarva naše prihodnje izkušnje," je dejala glavna avtorica raziskave, objavljene v reviji Nature Neuroscience, z Oddelka za psihologijo in centra za nevrološke znanosti na Univerzi v New Yorku Lila Davachi.

V raziskavi so sodelujoče prosili naj pogledajo serijo fotografij. Prvi skupini so najprej pokazali fotografije, ki vzbudijo čustva, in nato čustveno nevtralne slike. Drugi skupini pa ravno obratno. Šest ur kasneje so raziskovalci opravili test, s katerim so preverili, kako dobro so se posamezniki spominjali, kaj so videli.

Člani prve skupine, ki so najprej videli fotografije, ki vzbujajo čustva, so se nevtralnih fotografij spominjali bolj ostro. Slikanje možganov je pokazalo, da je to zato, ker so fotografije, ki so izzvale čustva, pripravila možgane, da si bolj učinkovito zapomnijo stvari. 

V čustvenem dogodku 

"Vidimo, da je spomin nečustvenih izkušenj boljši, če smo jih doživeli po nekem čustvenem dogodku. Te ugotovitve pojasnjujejo, da je naša kognicija pod močnim vplivom preteklih izkušenj in, da bolj konkretno, da lahko čustvena možganska stanja trajajo dlje časa," je pojasnila Davachijeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.