Zdravje > Aktualno
33 ogledov

Zato so nekateri spomini močnejši od drugih

Bo po tableti pozabila? Žurnal24 main
Dogodki, ki vzbudijo čustva, pripravijo možgane, da si bolj učinkovito zapomnijo stvari, je pokazala raziskava.

"Način, na katerega se spominjamo dogodkov, ni le posledica zunanjega sveta, ki ga doživljamo, ampak nanj močno vpliva tudi naše notranje stanje. To pa lahko traja in obarva naše prihodnje izkušnje," je dejala glavna avtorica raziskave, objavljene v reviji Nature Neuroscience, z Oddelka za psihologijo in centra za nevrološke znanosti na Univerzi v New Yorku Lila Davachi.

V raziskavi so sodelujoče prosili naj pogledajo serijo fotografij. Prvi skupini so najprej pokazali fotografije, ki vzbudijo čustva, in nato čustveno nevtralne slike. Drugi skupini pa ravno obratno. Šest ur kasneje so raziskovalci opravili test, s katerim so preverili, kako dobro so se posamezniki spominjali, kaj so videli.

Člani prve skupine, ki so najprej videli fotografije, ki vzbujajo čustva, so se nevtralnih fotografij spominjali bolj ostro. Slikanje možganov je pokazalo, da je to zato, ker so fotografije, ki so izzvale čustva, pripravila možgane, da si bolj učinkovito zapomnijo stvari. 

V čustvenem dogodku 

"Vidimo, da je spomin nečustvenih izkušenj boljši, če smo jih doživeli po nekem čustvenem dogodku. Te ugotovitve pojasnjujejo, da je naša kognicija pod močnim vplivom preteklih izkušenj in, da bolj konkretno, da lahko čustvena možganska stanja trajajo dlje časa," je pojasnila Davachijeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.