ZDA: Po smrti šestletnika v vodovodu našli smrtonosne mikrobe, ki jedo možgane

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Preiskava oskrbe z vodo v mestu se je začela po tem, ko je šestletni deček zaradi nevarnih mikrobov zbolel in umrl v začetku tega meseca.
Oglej si celoten članek

Prebivalcem mesta Lake Jackson v Teksasu so pristojni nedavno odsvetovali uporabo vode iz pipe, potem ko so v vodovodu našli smrtonosne mikrobe, ki "jedo možgane", poroča britanski BBC. Mikrobiološki testi so potrdili prisotnost amebe z imenom Naegleria fowleri, ki lahko povzroči okužbo možganov. Ta je običajno usodna. V ZDA so sicer tovrstne okužbe redke, od leta 2009 do 2018 so jih zabeležili 34.

Že v petek zvečer je bilo o kontaminaciji obveščenih osem teksaških skupnosti, a so opozorilo v soboto že odpravili za vse, razen za Lake Jackson, mesto z več kot 27.000 prebivalci. Voda je tam primerna le za splakovanje stranišč, med prhanjem pa morajo paziti, da jim voda ne zaide v nos. Naegleria fowleri se sicer pojavlja v sladki vodi in jo najdemo po vsem svetu. Običajno okuži ljudi, ko onesnažena voda vstopi v telo skozi nos in nato potuje v možgane. Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) navaja, da do okužbe po navadi pride med plavanjem ali potapljanjem, ljudje pa naj se s pitjem onesnažene vode ne bi mogli okužiti. Simptomi okužbe so povišana telesna temperatura, slabost, bruhanje, otrdelost vratu in glavobol. Večina okuženih umre v enem tednu. 

Otroci, starostniki in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom naj bi bili še posebej ranljivi za okužbo, dodaja BBC, a se okužba med ljudmi ne more prenašati. 

Trenutno odgovorni vodovod izpirajo, nato pa bodo izvedli še več testov, da bodo zagotovili, da je voda varna za uporabo. Preiskava oskrbe z vodo v mestu se je sicer začela po tem, ko je šestletni deček zaradi nevarnih mikrobov zbolel in umrl v začetku tega meseca, je novinarjem povedal župan mesta Lake Jackson Modesto Mundo.

dezurni@zurnal24.si

ZDA Video: Donalda Trumpa so izžvižgali

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:23 27. September 2020.

    Če bi poznali razliko med mikrobi in amebo, bi morda napredovali s stopnje amebe... tako pa ostajate, kjer ste!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.