Zdravje
2081 ogledov

ZDA: Po smrti šestletnika v vodovodu našli smrtonosne mikrobe, ki jedo možgane

voda pipa Profimedia
Preiskava oskrbe z vodo v mestu se je začela po tem, ko je šestletni deček zaradi nevarnih mikrobov zbolel in umrl v začetku tega meseca.

Prebivalcem mesta Lake Jackson v Teksasu so pristojni nedavno odsvetovali uporabo vode iz pipe, potem ko so v vodovodu našli smrtonosne mikrobe, ki "jedo možgane", poroča britanski BBC. Mikrobiološki testi so potrdili prisotnost amebe z imenom Naegleria fowleri, ki lahko povzroči okužbo možganov. Ta je običajno usodna. V ZDA so sicer tovrstne okužbe redke, od leta 2009 do 2018 so jih zabeležili 34.

Že v petek zvečer je bilo o kontaminaciji obveščenih osem teksaških skupnosti, a so opozorilo v soboto že odpravili za vse, razen za Lake Jackson, mesto z več kot 27.000 prebivalci. Voda je tam primerna le za splakovanje stranišč, med prhanjem pa morajo paziti, da jim voda ne zaide v nos. Naegleria fowleri se sicer pojavlja v sladki vodi in jo najdemo po vsem svetu. Običajno okuži ljudi, ko onesnažena voda vstopi v telo skozi nos in nato potuje v možgane. Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) navaja, da do okužbe po navadi pride med plavanjem ali potapljanjem, ljudje pa naj se s pitjem onesnažene vode ne bi mogli okužiti. Simptomi okužbe so povišana telesna temperatura, slabost, bruhanje, otrdelost vratu in glavobol. Večina okuženih umre v enem tednu. 

Otroci, starostniki in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom naj bi bili še posebej ranljivi za okužbo, dodaja BBC, a se okužba med ljudmi ne more prenašati. 

Trenutno odgovorni vodovod izpirajo, nato pa bodo izvedli še več testov, da bodo zagotovili, da je voda varna za uporabo. Preiskava oskrbe z vodo v mestu se je sicer začela po tem, ko je šestletni deček zaradi nevarnih mikrobov zbolel in umrl v začetku tega meseca, je novinarjem povedal župan mesta Lake Jackson Modesto Mundo.

dezurni@zurnal24.si

Donald Trump ZDA Svet Video: Donalda Trumpa so izžvižgali
Komentarjev 1
  • AnGus 16:23 27.september 2020.

    Če bi poznali razliko med mikrobi in amebo, bi morda napredovali s stopnje amebe... tako pa ostajate, kjer ste!

Sorodne novice