Svet
313 ogledov

Laura grozi več kot pol milijona ljudem

orkan ZDA
1/4
Epa
Orkan Laura je danes v zvezni državi Louisiana na jugu ZDA dosegel kopno. Pred tem se je na svoji poti v Mehiškem zalivu v sredo nevarno okrepil in postal orkan četrte stopnje. Oblasti svarijo, da je Laura "izredno nevarna" in so odredile evakuacijo več sto tisoč prebivalcev na ogroženih obalnih območjih.

Preden je Laura danes okoli 8. ure zjutraj po srednjeevropskem času dosegla kopno, je v 24 urah zaradi tople zalivske vode narasla po moči za kar 87 odstotkov in postala po navedbah ameriškega nacionalnega centra za orkane NHC "izredno nevaren" orkan četrte stopnje s hitrostjo vetrov do 241 kilometrov na uro.

Meteorologi pričakujejo, da lahko val plime naraste do šest metrov visoko, kar pomeni, da bo uničil vse pred seboj. Pričakujejo tudi do 38 centimetrov dežja na kvadratni meter, močan veter in težave tja do 322 kilometrov v notranjost od obale.

Guverner zvezne države Teksas, ki jo bo Laura po napovedih poleg Louisiane najbolj prizadela, Greg Abbott je posvaril, da gre za enega najmočnejših orkanov doslej in ljudi opozoril, da je njihovo lastnino mogoče nadomestiti, njihovih življenj pa ne.

Celo predsednik ZDA Donald Trump je intenzivno tvital o nevarnosti orkana in pozval ljudi, naj upoštevajo navodila in se umaknejo. Podpredsednik ZDA Mike Pence je orkan omenil v svojem govoru na nacionalni konvenciji republikanske stranke.

orkan ZDA | Avtor: Profimedia Profimedia

Šest metrov visokega vala plime ne bi preživel nihče na njegovi poti, vendar se vseh 600.000 ljudi, ki jih je zadel ukaz o evakuaciji, ni umaknilo. Nekateri nimajo denarja zaradi posledic pandemije novega koronavirusa.

Orkan 4. kategorije lahko za več mesecev opustoši in onemogoči življenje na prizadetem območju. Laura je letos sedmo tropsko neurje, ki je dovolj krepko za ime. To je nov rekord za neurja v Atlantiku do konca avgusta. Dosedanji rekord je bil šest neurij z imenom leta 1886 in 1916.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.