Zdravniki obsodili izjavo priznanega slovenskega farmacevta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
"Tovrstne izjave spodbujajo nezaupanje v ukrepe in že vnaprej še poglabljajo dvome v cepljenje, kar nas skrbi," so zapisali na Zdravniški zbornici Slovenije.
Oglej si celoten članek

"Grožnje, da bi sami krili stroške v primeru bolezni, če se ne bi cepili proti COVID-19, v zdravniški zbornici ostro obsojamo," so v odzivu na včerajšnjo izjavo farmacevta Boruta Štrukljeta, zapisali na Zdravniški zbornici Slovenije ( ZZS)

Spomnimo, profesor s Fakultete za farmacijo, je ob predstavitvi slovenskega cepiva proti bolezni COVID-19 na osnovi plazmidne DNK, dejal, da bo cepljenje proti novemu koronavirusu prostovoljno, vendar bi morali po njegovem mnenju tisti, ki se ne odločijo za cepljenje in zbolijo za COVID-19, sami kriti stroške zdravljenja. Ti po njegovih besedah lahko ob zapletih nanesejo tudi 25 tisoč evrov.

Prispeva k gradnji nezaupanja

V ZZS menijo, da je grožnja, kot jo je včeraj izrekel farmacevt in doktor biokemije prof. dr. Borut Šturkelj, skrajno neprimerna in le še ena izmed groženj, ki jih je deležno prebivalstvo. "Takšno komunikacijo obsojamo, saj ne prispeva h gradnji zaupanja prebivalcev Slovenije v zdravstveni sistem in morebitne bodoče zaščitne ukrepe, kar je pri boju zoper COVID-19 nujno potrebno. Tovrstne izjave spodbujajo nezaupanje v ukrepe in že vnaprej še poglabljajo dvome v cepljenje, kar nas skrbi," so zapisali.

Po njihovem si ZZS na podlagi strokovnih argumentov prizadeva razviti "zrelo in odgovorno kulturo" odločanja o cepljenju tako med zdravstvenimi delavci kot med prebivalci, s ciljem, da se dvigne raven precepljenosti. "Le na podlagi strokovne, spoštljive in argumentirane javne diskusije menimo, da lahko dosežemo, da bomo vsi neobvezna cepljenja, ki preprečijo hude posledice določenih bolezni – jemali resno in se zanje, če tudi bodo prostovoljna – tudi odločali."

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 24

  • 09:33 2. September 2020.

    jaz sem za cepljenje in me nič ne moti kdor se ne, samo ne potem jokati, ko so ošpice in …

  • 06:43 2. September 2020.

    Izjava je bila v stilu farmacije . Denar je sveta vladar . Vseeno jim je oni živijo v svojem svetu …

  • 21:59 1. September 2020.

    V bistvu vsem, ki dvomite v covid, zelim, da zbolite za covidom. ne asimptomatsko. ker potem ogrozate druge. z vsemi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.