Zdravniki še vedno zelo nezadovoljni, pred njimi vroča jesen

Foto: Profimedia
Aneks bo situacijo samo še poslabšal, so prepričani zdravniki.
Oglej si celoten članek

V koordinaciji zdravniških organizacij ocenjujejo, da aneks dve k splošnemu dogovoru, ki prinaša nagrajevanje bolj obremenjenih zdravstvenih timov, ne bo prispeval k večji dostopnosti do zdravnikov, ampak bo situacijo poslabšal. Opozarjajo še, da se zdravstveni sistem ne bo izboljšal, dokler zdravniki ne bodo imeli vpliva na njegovo organizacijo.

Čaka jih napeta jesen

Kot je v izjavi za medije v imenu koordinacije izpostavil predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, aneks dve ne rešuje zahtev in težav primarnih zdravnikov, saj med drugim ne zagotavlja stoodstotnega plačila pri 1895 glavarinskih količnikih, prav tako pa izpušča zobozdravnike in primarne ginekologe. Izpostavil je tudi stališče sindikata, da se z aneksom krši kolektivna pogodba.

Družinski zdravniki, ki so napovedali svoje odpovedi in jih nato začasno zamrznili, so tako po njegovih besedah pred hudo dilemo, kaj narediti. "Čaka nas napeta jesen," je napovedal prvi mož Fidesa. Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je ob tem opozorila, da čistopis aneksa sicer še ni pripravljen.

Kritični so tudi do ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenija (ZZZS), ki da nista naredila ničesar, da bi zmanjšala nepotrebne administrativne obremenitve. Nekateri zdravniki namreč ocenjujejo, da zaradi tega na dan izgubijo tudi do dve uri, je dejal Kuštrin.

Ukrep Vlada določila višino nagrajevanj: Od 173 do 400 evrov na mesec

"Administracija je tista, ki bolnikom jemlje njihovega zdravnika," je kritičen tudi predsednik združenja zasebnih zdravnikov Igor Dovnik. Koordinacija ministrstvo in ZZZS zato poziva, da nemudoma pristopita k spremembam pravilnikov, ki bremenijo zdravnike. Dovnik je kritičen tudi do vsebine aneksa. "S tem ko se zdravnikom ponuja denar, se brije norca iz nas, ki vsakodnevno sedimo pred bolniki," je dejal.

Govorili so tudi poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi. Predsednik zdravniškega društva Radko Komadina je ob tem izpostavil, da zdravništvo tudi na tem področju ni partner pri oblikovanju zakonodaje. Opozoril je, da medicinske sestre zaradi neurejenih delovnih pogojev odhajajo na lažja delovišča ali celo zapuščajo poklic.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.