Želite živeti dlje? Toliko korakov morate narediti vsak dan

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nova raziskava je pokazala, da si lahko življenje podaljšate z enostavno aktivnostjo, ki jo vsakodnevno že opravljate. Pomembno je le, da naredite dovolj korakov. Ste že med njimi?
Oglej si celoten članek

Da je redna fizična aktivnost najpomembnejša za izboljšanje in vzdrževanje dobrega zdravstvenega stanja, poslušamo že od malih nog.

Eden od načinov merjenja dnevne fizične aktivnosti je število korakov. Je preprosto in dobro sledljivo, saj ga omogočajo številne nosljive naprave, kot so telefoni, pametne zapestnice in ure. Že opravljene raziskave, predvsem v populaciji starejših, so potrdile povezave med majhnim številom korakov, merjenih z nosljivimi napravami, in umrljivostjo. V raziskavi CARDIA (The Coronary Artery Risk Development in Young Adults) pa so to povezavo proučevali še pri mlajših odraslih. Izsledki so bili objavljeni v publikaciji JAMA.

Koliko korakov je dovolj?

V raziskavi je sodelovalo 5.115 oseb, starih med 18 in 30 let. Udeležence so od leta 1985 spremljali do 30 let. Glede na število korakov so jih uvrstili v eno od treh skupin: osebe z majhnim številom korakov  (< 7000 korakov na dan), z zmernim številom korakov (7000 – 9.999) in z velikim številom korakov (>10.000). Spremljali so tudi intenzivnost korakov, za zmerno intenzivnost se je upošteval čas, ko so udeleženci naredili več kot 100 korakov na minuto.

Pri analizi so raziskovalci upoštevali raso, indeks telesne mase (ITM), količino / pogostost uživanja alkohola, pridružene bolezni (kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak …) in prehranske diete.

Toliko korakov morate narediti, da boste imeli za 50 do 70 % manjše tveganje za umrljivost kot osebe, ki so dnevno naredile manj korakov.

Kot kažejo podatki, na umrljivost nista vplivala rasa ali spol niti intenzivnost hoje. So pa imele osebe s hitrejšo hojo praviloma tudi večje dnevno število korakov, tako da je bilo intenzivnost težko oceniti kot neodvisno spremenljivko. Potrebne bodo dodatne raziskave, saj nekateri podatki v preteklosti opravljenih raziskav kažejo, da večja intenzivnost hoje prinaša dodatne pozitivne vplive.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 12:31 10. Avgust 2022.

    tile pisunčki ne znajo niti PREpisati nekega teksta brez napak. tam pri treh različnih skupinah ljudi po številu korakov jih …

  • 09:08 10. Avgust 2022.

    Hvala. No sedaj pa vem, hahahahaha

  • 23:27 9. Avgust 2022.

    Nikjer nisem našla podatka koliko korakov dejansko moram narediti, če želim živeti dlje?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.