Zdravje
18964 ogledov

Želite živeti dlje? Toliko korakov morate narediti vsak dan

sprehod Shutterstock
Nova raziskava je pokazala, da si lahko življenje podaljšate z enostavno aktivnostjo, ki jo vsakodnevno že opravljate. Pomembno je le, da naredite dovolj korakov. Ste že med njimi?

Da je redna fizična aktivnost najpomembnejša za izboljšanje in vzdrževanje dobrega zdravstvenega stanja, poslušamo že od malih nog.

Eden od načinov merjenja dnevne fizične aktivnosti je število korakov. Je preprosto in dobro sledljivo, saj ga omogočajo številne nosljive naprave, kot so telefoni, pametne zapestnice in ure. Že opravljene raziskave, predvsem v populaciji starejših, so potrdile povezave med majhnim številom korakov, merjenih z nosljivimi napravami, in umrljivostjo. V raziskavi CARDIA (The Coronary Artery Risk Development in Young Adults) pa so to povezavo proučevali še pri mlajših odraslih. Izsledki so bili objavljeni v publikaciji JAMA.

Koliko korakov je dovolj?

V raziskavi je sodelovalo 5.115 oseb, starih med 18 in 30 let. Udeležence so od leta 1985 spremljali do 30 let. Glede na število korakov so jih uvrstili v eno od treh skupin: osebe z majhnim številom korakov  (10.000). Spremljali so tudi intenzivnost korakov, za zmerno intenzivnost se je upošteval čas, ko so udeleženci naredili več kot 100 korakov na minuto.

Pri analizi so raziskovalci upoštevali raso, indeks telesne mase (ITM), količino / pogostost uživanja alkohola, pridružene bolezni (kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak …) in prehranske diete.

Toliko korakov morate narediti, da boste imeli za 50 do 70 % manjše tveganje za umrljivost kot osebe, ki so dnevno naredile manj korakov.

Kot kažejo podatki, na umrljivost nista vplivala rasa ali spol niti intenzivnost hoje. So pa imele osebe s hitrejšo hojo praviloma tudi večje dnevno število korakov, tako da je bilo intenzivnost težko oceniti kot neodvisno spremenljivko. Potrebne bodo dodatne raziskave, saj nekateri podatki v preteklosti opravljenih raziskav kažejo, da večja intenzivnost hoje prinaša dodatne pozitivne vplive.

 
Komentarjev 5
 • batom 12:31 10.avgust 2022.

  tile pisunčki ne znajo niti PREpisati nekega teksta brez napak. tam pri treh različnih skupinah ljudi po številu korakov jih je odneslo in poante teksta sploh NI.

 • leonardo 09:08 10.avgust 2022.

  Hvala. No sedaj pa vem, hahahahaha

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 23:27 09.avgust 2022.

  Nikjer nisem našla podatka koliko korakov dejansko moram narediti, če želim živeti dlje?