Znanega več, kdaj in kdo bo prejel prvo cepivo, ali bo to zastonj...

V Evropski uniji bodo na voljo izključno cepiva, ki bodo dobila dovoljenje Evropske agencije za zdravila. Prvo dovoljenje za promet se pričakuje konec novembra ali začetek decembra. Stroka bo nato odločala, kako pripraviti prioritetni seznam cepljenih. Prva cepljenja že proti koncu tega leta.
Oglej si celoten članek

"Trenutno tečejo pogajanja s sedmimi proizvajalci verjetnih cepiv, s štirimi od teh je Evropska komisija ( EK) že sklenila dogovore o predčasnih nakupih," je na popoldanski novinarski konferenci pojasnila sekretarka na Direktoratu za zdravstveno varstvo na Ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič.

Komisija bo s temi proizvajalci dorekla najnižje možne cene, pogoje oskrbe držav članic v ustreznih časovnih intervalih na transparenten način. "S temi pogodbami je EK finančno pomagala proizvajalcem, da so pospešili razvoj in povečali kapacitete proizvodnje, s katerimi bodo uspeli izpolniti kapacitete na območju EU in širše. Vse države članice sodelujejo pri tem," je pojasnila Novak Gosaričeva.

Sicer je EK že junija pripravila smernice za preskrbo s cepivi, v oktobru pa še strategijo cepljenja, po kateri se bodo ravnale države članice. "Ni dovolj, da se zagotovijo cepiva, treba je slediti učinkovitosti in precepljenosti," je dodala ob tem. 

Samo tako se bomo rešili težav

Strokovnjaki s področja imunologije in infekcijskih bolezni v EU in v Sloveniji ter drugod ugotavljajo, da cepiva predstavljajo edini učinkovit način, da se bo življenje ponovno normaliziralo. "Zato je EU veliko pozornost posvetila preskrbi varnih, učinkovitih in kakovostnih zdravi. Zaveza EU je, da bodo na evropskem trgu dostopna izključno cepiva, ki bodo dobila dovoljenje za promet s strani Evropske agencije za zdravila in v okviru tega dovoljenja bodo morali proizvajalci dokazati, da je njihovo cepivo varno, kakovostno in učinkovito. To je ključnega pomena, da se Evropa, Slovenija in vsi ostali rešimo težav s koronavirusno boleznijo."

Prve bi lahko cepili še to leto

V Evropski uniji bodo na voljo izključno cepiva, ki bodo dobila dovoljenje Evropske agencije za zdravila. Prvo dovoljenje za promet se pričakuje konec novembra ali začetek decembra. Stroka bo nato odločala, kako pripraviti prioritetni seznam cepljenih.

Prva količina cepiv bo namenjena najbolj ranljivim skupinam, glede na starost, kronične bolezni, delavce v zdravstvu in na pomembni infrastrukturi. "Vse članice bodo dobile cepivo istočasno, na pregleden in enakopraven način na vnaprej znanem ključu delitve," je še pojasnila državna sekretarka. 

"Predvidoma bi naj bili prvi ljudje cepljeni na koncu decembra, gre za ljudi, ki so najbolj izpostavljeni. Vse bo odvisno od tega, kakšno količino cepiv bo uspel proizvajalec zagotoviti. Upam, da se bodo držali dogovora, da bomo lahko takrat cepili že vse najbolj izpostavljene prebivalce."

Slovenija se o ceni in nabavi ne dogovarja sama

"V Sloveniji smo se odločili, da se pogovarjamo samo na ravni EU zato, ker so na samem začetku, preden smo pristopili k temu, štiri članice z visokim BDP ugotovile, da ena sama ne more izpeljato ustreznih pogajanj s proizvajalci. To pomeni, da bi bilo zelo neodgovorno, če bi se Slovenija kot majhen trg sama dogovarjala s proizvajalci.Tako bomo imeli zdaj dostop do istih cepiv, kot ga bodo imeli največji."

Dodatna težava, ki se bo pojavila pri tem, sta transport in hramba pri minus 80 stopinjah, glede tega se bo treba pogovarjati direktono s proizvajalci cepiv. Tovrstnega hranjenja sicer še nima nobena evropska država, je pojasnila.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na primer včeraj dejal, da se bo Slovenija že prihodnji teden pogovarjala s Pfizerjem. "Velike države članice, na primer Nemčija, bo imela morebiti 40 prevzemnih mest, Slovenija verjetno enega," je še dodala Novak Gosaričeva.

Cepljenje bo prostovoljno

Cepljenje ne bo obvezno, ampak prostovoljno. "Seveda se bomo zelo potrudili z ozaveščanjem in ustreznimi informaciji. Zagotovili bomo vse potrebno, da ne bi prišlo do odpora do cepljenja."

Na vprašanje, ali bo brezplačno, Novak Gosaričeva odgovarja, da bo denar zagotovljen iz proračunskih sredstev. "Namen je zagotovitev dostop do cepiva in cepljenja, da bo mogoče čim hitreje vzpostaviti normalno življenje," je povedala.

Odlična novica Minister tudi z boljšo novico: "Imamo resne obete..."

Evropska komisija je v sredo potrdila dogovor s Pfizerjem in BioNtechom o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno. V Bruslju so dogovor z ameriškim farmacevtskim velikanom in nemškim biotehnološkim podjetjem potrdili, potem ko sta podjetji pred dnevi sporočili, da se je cepivo v tretji fazi kliničnih testiranj, ki še poteka, izkazalo za 90-odstotno učinkovito.

dezurni@zurnal24.si
 

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 06:07 14. November 2020.

    [ Cepljenje bo prostovoljno ] Pravilno. Za Kacina in kofetarco mora biti pa obvezno.

  • 19:53 13. November 2020.

    Dobra novica za vse, za covid paničarje, da bodo fasali tako težko pričakovano dozo strupa, za nas realiste pa dobra, …

  • 19:32 13. November 2020.

    za politike mora biti večkratno cepljenjes covid-19 cepivom obvezno, ker samo enkratno se jih zagotovo ne bo prijelo. ;)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.