Znani igralec se je spet spopadal z rakom

Foto: Instagram
Foto: Instagram
Oboževalce opozoril pred nevarnimi sončnimi žarki.
Oglej si celoten članek

"Še en bazalnocelični karcinom. Zahvaljujoč rednim pregledom in izjemnim zdravnikom, je vse v redu," je preko Instagrama sporočil avstralski filmski igralec Hugh Jackman. Zdravniki so mu morali namreč že petič z nosu odstraniti rakaste celice.

Zvezdnik je svoje oboževalce šokiral s fotografijo, s katero jih je ponovno opozoril na nevarnost sončnih žarkov in kako pomembna je zaščita pred soncem.

V mladosti ni uporabljal krem

Raka so pri igralcu odkrili leta 2013, ko ga je k zdravniku napotila žena. Del kože so odstranili, a rak se je že prihodnje leto vrnil. "Vedno si v šoku, ko slišiš besedo rak. V Avstraliji je zelo pogost. Ko sem bil mlajši nisem uporabljal sončne kreme, zato je bila verjetnost, da sem zbolel, precej visoka,“ je povedal takrat. 

Kaj je bazalnocelični karcinom?

Po besedah plastičnega kirurga Uroša Ahčana je bazalnocelični karcinom najpogostejši primarni maligni tumor kože. Tumor raste lokalno invazivno in razdiralno, vendar se le izjemoma razširi v bezgavke ali oddaljena tkiva, zdravniki pa svetujejo čimprejšnjo kirurško odstranitev.

Po navedbah dermatologov, se bazalnocelični karcinom kaže kot ranica, ki se ne zaceli ali kot izrastek barve kože, ki se počasi veča, kasneje na površini lahko nastane krasta. Pojavlja se predvsem na obrazu in na hrbtu, to je na delih kože, ki so bolj izpostavljeni soncu. Pogosto raste nekaj let, ne da bi povzročal težave.

Obolevajo belci

V glavnem obolevajo belci, v 95 odstokih pri starosti med 40 in 79 let.  Rizični dejavniki so tip kože, izpostavljenost soncu, starost, zdravljenje z imunosupresivnimi zdravili ter izpostavljenost UV in ionizirajočem sevanju. 

Ker so kožni raki v zadnjih letih najpogostejši raki v Sloveniji, strokovnjaki že leta opozarjajo na zaščito pred soncem, pri kateri moramo upoštevit tri različne dejavnike; izogibanje direktni izpostavljenosti soncu, pravilna oblačila, ki zaščitijo pred soncem, ter uporaba ustreznih izdelkov za zaščito pred soncem.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.