Zdravje > Aktualno
553 ogledov

Znani igralec se je spet spopadal z rakom

Rak Instagram
Oboževalce opozoril pred nevarnimi sončnimi žarki.

"Še en bazalnocelični karcinom. Zahvaljujoč rednim pregledom in izjemnim zdravnikom, je vse v redu," je preko Instagrama sporočil avstralski filmski igralec Hugh Jackman. Zdravniki so mu morali namreč že petič z nosu odstraniti rakaste celice.

 

Another basal cell carcinoma. Thanks to frequent body checks and amazing doctors, all is well. Looks worse with the dressing on than off. I swear! #wearsunscreen

A post shared by Hugh Jackman (@thehughjackman) on Feb 13, 2017 at 12:42pm PST

Zvezdnik je svoje oboževalce šokiral s fotografijo, s katero jih je ponovno opozoril na nevarnost sončnih žarkov in kako pomembna je zaščita pred soncem.

V mladosti ni uporabljal krem

Raka so pri igralcu odkrili leta 2013, ko ga je k zdravniku napotila žena. Del kože so odstranili, a rak se je že prihodnje leto vrnil. "Vedno si v šoku, ko slišiš besedo rak. V Avstraliji je zelo pogost. Ko sem bil mlajši nisem uporabljal sončne kreme, zato je bila verjetnost, da sem zbolel, precej visoka,“ je povedal takrat. 

Kaj je bazalnocelični karcinom?

Po besedah plastičnega kirurga Uroša Ahčana je bazalnocelični karcinom najpogostejši primarni maligni tumor kože. Tumor raste lokalno invazivno in razdiralno, vendar se le izjemoma razširi v bezgavke ali oddaljena tkiva, zdravniki pa svetujejo čimprejšnjo kirurško odstranitev.

Po navedbah dermatologov, se bazalnocelični karcinom kaže kot ranica, ki se ne zaceli ali kot izrastek barve kože, ki se počasi veča, kasneje na površini lahko nastane krasta. Pojavlja se predvsem na obrazu in na hrbtu, to je na delih kože, ki so bolj izpostavljeni soncu. Pogosto raste nekaj let, ne da bi povzročal težave.

Obolevajo belci

V glavnem obolevajo belci, v 95 odstokih pri starosti med 40 in 79 let.  Rizični dejavniki so tip kože, izpostavljenost soncu, starost, zdravljenje z imunosupresivnimi zdravili ter izpostavljenost UV in ionizirajočem sevanju. 

Ker so kožni raki v zadnjih letih najpogostejši raki v Sloveniji, strokovnjaki že leta opozarjajo na zaščito pred soncem, pri kateri moramo upoštevit tri različne dejavnike; izogibanje direktni izpostavljenosti soncu, pravilna oblačila, ki zaščitijo pred soncem, ter uporaba ustreznih izdelkov za zaščito pred soncem.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.