Znanstveniki ugotovili, kako najlažje odstraniti pesticide s sadja

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Preprosto in učinkovito, ugotavljajo ameriški znanstveniki.
Oglej si celoten članek

Da sadje in zelenjava ostajata čim dlje časa sveža na prodajnih policah, da imata estetski izgled in pravilno obliko, barvo, uporabljajo proizvajalci razne kemikalije in pesticide. Te pa z uživanjem teh živil vnašamo v svoj organizem, kar pa ni dobro za naše zdravje.. 

Nekaj kemikalij sicer lahko odstranimo že s tem, ko ga operemo pod tekočo vodo, nato pa še olupimo.

15 minut namakanja in drgnjenja 

Da je soda bikarbona pri tem najučinkovitejša, so znanstveniki že ugotavljali, vendar nihče do sedaj ni raziskoval, kako globoko pesticidi prodrejo v sadež. 

"V ZDA je količina pesticidov v jabolkih pod stalnim nadzorom," pravi Lili He, znanstvenica z Univerze Massachusetts: "Najprej smo se posvetili preučevanju, kako globoko so pesticidi prodrli v plodove in nato v kolikšni meri jih je mogoče izprati"  je dejala. 

V raziskavi, objavljeni v znanstvenem časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, so znanstveniki pri testiranjih uporabljali organska jabolka in dve kemikaliji oziroma pesticida -  tiabendazol in fosmet, ki so ju v dovoljenih količinah razpršili po sadežih. 

Pesticida so na jabolkih pustili en dan. V sodo bikarbono so nato zmešali z vodo. Uporabili so približno čajno žličko sode bikarbone na dva velika kozarca vode. Preverili so, kako dobro lahko ta mešanica očisti ostanke obeh pesticidov.

Po petnajstih minutah pranja s sodo bikarbono so bile skoraj vse kemikalije odstranjene iz površine plodov, vendar jih je globoko s sadežu, kamor soda bikarbona ni prišla, še nekaj ostalo. Po dvanajstih minutah nežnega drgnjenja je bilo odstranjenih 80 odstotkov tiabendazola, po  petnajstih minutah pa 96 odstotkov fosmeta. Slednji velja za pesticid, ki ga je težje odstraniti.

"Ostanki pesticidov lahko ostanejo na sadju in zelenjavi in jih torej lahko zaužijemo s prehrano. Vse bolj se sprašujemo, kako to vpliva na varnost hrane in na naše zdravje. Zato smo iskali način, kako odstraniti te ostanke pesticidov," je dodala Hejeva. Znanstvenica ob tem dodaja, da je verjetno zelo malo takšnih, ki bi v trenutku, ko si zaželijo jabolko, le to še 15 minut namakali v raztopini, navaja  Newsweek,

Raziskave so sicer pokazale, da lahko soda bikarbona vpliva na pesticide zaradi svojega pH-ja, ki je izrazito alkalen oziroma kisel. To povzroči, da kemikalije v pesticidu razpadejo na molekule, ki jih je lažje oprati.

Največ pesticidov lahko vsebujejo jabolka, jagode, grozdje, borovnice, breskve in nektarine. Od zelenjave pa špinača, solata, podolgovata rdeča paprika, kumare, krompir in češnjev paradižnik.

Pri pridelavi hrane se pesticidi kljub potencialnim škodljivim učinkom uporabljajo za povečanja pridelka. Ostanki pesticidov sicer v majhnih količinah niso škodljivi, čeprav mnogi opozarjajo na dolgoročne učinke, ki jih ne poznamo, zato je pomembno, da se pesticidom poskušamo čim bolj izogibati.

Seveda je najbolje, da jemo ekološko pridelano sadje in zelenjavo, kjer po pravilih pesticidov ne smejo uporabljati. Sicer se je dobro izogibati pridelkom, ki prihajajo iz daljnih krajev, saj je zelo verjetno, da so jih zaradi dolgega potovanja obdelali še z dodatnimi kemikalijami.

Še nekaj nasvetov

Naredite lahko tudi raztopino kisa in vode. V liter vode dodajte skodelico kisa za vlaganje in namočite v to kopel sadje ter zelenjavo. Pustite delovati eno uro.

Kopel lahko naredite tudi iz vode, limoninega soka in sode bikarbone. V liter vode vlijte sok polovice limone, dodajte tri žlice sode bikarbone in premešajte. V to raztopino potopite sadje in zelenjavo in pustite delovati 20 minut. Nato izperite.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 12:24 29. November 2017.

    Kako si boš privoščil pravo hrano, če je dražja, za osebo, ki ima nizke finance in še z zdravstvenimi problemi, …

  • 22:36 2. November 2017.

    Verjetno tudi iz sadja.

  • 17:41 2. November 2017.

    V vseh drugih poklicih ljudje pišejo o stvareh, ki jih razumejo. Le kot novinar lahko razpredaš bedastoče, o katerih nimaš …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.