Slovenija
7880 ogledov

Slovenski komisar: "Izkazalo se je, da nimajo prav, a še vedno vrtijo to lajno"

Janez Lenarčič zaslišanje evropska komisija evropski komisar Epa
Golob dal jasno vedeti, da na mestu evropskega komisarja ne želi več videti sedanjega komisarja Janeza Lenarčiča, ki upravlja področje kriznega upravljanja. Nasprotno pa menda meni predsednica Evropske komisije Ursula von den Leyen, ki jo je Golob pri vnovični kandidaturi podprl.

Predsednik največje vladne stranke Robert Golob, ki je že dva meseca pred evropskimi volitvami predlagal kandidata za komisarja v Evropski komisiji Tomaža Vesela, je s tem dal jasno vedeti, da na mestu evropskega komisarja ne želi več videti sedanjega komisarja Janeza Lenarčiča, ki upravlja področje kriznega upravljanja. Nasprotno pa menda meni predsednica Evropske komisije Ursula von den Leyen, ki jo je Golob pri vnovični kandidaturi podprl. Med Golobom in Lenarčičem naj ne bi bilo prave kemije, pravijo dobro obveščeni viri. 

Lenarčič bi želel še en mandat

"Do tega sem ravnodušen, biti komisar je pomembna dolžnost, v mojem primeru to ni bilo lahko delo, tako da kdor bi želel računati na moje izkušnje, sem do tega seveda odprt, če pa jih to ne zanima, je zame tudi prav," je za naš portal v Strasbourgu, kjer poteka zadnje zasedanje poslancev Evropskega parlamenta, povedal Lenarčič. 

"Vsak kandidat za komisarja iz Slovenije mora iti skozi dve ravni preiskusov, prva je na nacionalni ravni, druga na evropski," se je odzval komisar Lenarčič, ki meni, da Golobov kandidat na vladi in v parlamentu, kjer ima Gibanje Svoboda rekordno večino, ne bo imel težav. 

Tomaž Vesel | Avtor: Epa Epa

Golob mu je dal košarico, a predsednica komisije naj bi ga želela v ekipi

"Na evropskem nivoju pa bo moral biti kandidat Slovenije sprejemljiv za predsednika oziroma predsednico Evropske komisije, zaenkrat še ne vemo, kdo to bo. Drži, da je trenutno favoritinja za ta položaj sedanja predsednica Ursula von den Leyen," pravi Lenarčič. Po nekaterih neuradnih informacijah pa naj bi bil prav Lenarčič favorit sedanje predsednice evropske komisije. "Tega ne morem ne potrditi ne zanikati," se je našemu vprašanju na to temo izmaknil Lenarčič. 

Kandidata za komisarja po tem, ko dobi privolitev predsednika oziroma predsednice komisije, čaka zaslišanje pred ustreznim parlamentarnim odborom v Evropskem parlamentu. "Tukaj se ni vedno dobro končalo tudi v primeru slovenskih kandidatov ne," spomni Lenarčič, ki tako kot še nekateri drugi opozarja na možnost ponovitve komisarske sage z Alenko Bratušek. Več tukaj.  

Alenka Bratušek | Avtor: EPA EPA

Komisar, ki nadaljuje mandat, naj bi imel več možnosti 

Komisar, ki nadaljuje mandat, naj bi imel več možnosti, da postane podpredsednik Evropske komisije, oziroma dobi pomembnejši resor. Prav pomembneši resor znotraj Evropske komisije je ambicija Golobove vlade. Vesela v Gibanju Svoboda vidijo kot kandidata za področje financ, konkurence in demokracije. 

"Ob novici o resorju, ki mi ga je poverila predsednica Evropske komisije pred petimi leti je bilo v Sloveniji nekaj komentarjev, da je to obroben, nepomemben resor, žal se je izkazalo prav nasprotno. Komisija je bila soočena s krizami, s kakršnimi nobena prejšnja ni imela opravka. Začelo se je s pandemijo, potem nadaljevalo z rusko agresijo na Ukrajino, zdaj imamo še vojno na Bližnjem vzhodu in veliko nestabilnost. V vseh teh letih je dodatno prišlo tudi do vremenskih pojavov, zlasti gozdnih požarov in poplav, ki jih ne pomnimo. Moj resor je bil med zelo izpostavljenimi resorji. Želel bi, da bi imeli tisti, ki so trdili, da gre za nepomemben resor, prav, ampak izkazalo se je, da niso imeli prav, čeprav nekateri še danes vrtijo to lajno," pravi Lenarčič.  

"To je konkreten, močan odraz evropske solidarnosti s Slovenijo"

Že pred dobrim letom se je govorilo, da Golob želi menjati Lenarčiča, premier pa je te trditve nato zanikal. Lenarčiča je imenovala vlada Marjana Šarca, nova vlada pa mu je menda očitala tudi, da se premalo zavzema za slovenske interese. "S področja mojega resorja je Slovenija dobila vse tisto, za kar je zaprosila, nujna pomoč v obliki težke mehanizacije, potonskih mostov, helikopterjev in tehničnih ekip je prišla preko evropskega mehanizma za civilno zaščito, ki deluje pod mojo odgornostjo," glede odziva na katastrofalne poplave, ki so lani prizadele Slovenijo, pravi Lenarčič. "Za ostalo pa so seveda odgovorni drugi v Komisiji, tudi tukaj je bila Slovenija deležna solidarnosti. Iz sklada za solidarnost je že prejela 100 milijonov evrov, še 300 naj bi jih prišlo letos. To je konktreten, močan odraz evropske solidarnosti s Slovenijo."

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Avatar Herkules
    Herkules 14:06 24.april 2024.

    Jankovićeva dekla laže, da je rešila Slo pred 3! Nič ni rešila, mafijska plenilska laž na laž! Ustvarila in napumpala je izredne razmere, da je lahko ustanovila slabo banko, nato za milijonske provizije razprodala banke, firme itd., in seveda mercator, ...prikaži več ki ga je v deležu 10 mio prodajal njen večletni kurcač opankar! Zdaj je lajdra že vsa mlahava in smrdi po starem urinu, zato mu ne stoji več na njo, normalno! Cipa samo še kasira iz minulega dela!

  • Pepe007 11:00 24.april 2024.

    Tokrat se strinjam s predsednikom vlade. Politik v EU komisiji ima omejen rok trajanja. Zakaj bi dobil drugi mandat in še drug resor? Čez noč bo postal specialist za drugo področje in bo odločal na tem področju za 400+ mio ...prikaži več prebivalcev. Pa ne ga srati, da gre to tako hitro. Potem lahko zdravniško stavko hitro rešimo. Dva enodnevna tečaja in iz kuharjev usposobimo nove kirurge. Tudi za predsednico komisije bi bilo prav, da se menja. Nove ideje, novi pogledi.

  • atamama 10:40 24.april 2024.

    Ali ni to tisti gospod, ki odloča koliko bo kdo dobil pri naravnih nesrečah iz UE (naših) sredstev? Kako ima obraz vrteti jezik, ko pa smo slovenci pi 1,5 mrd škode dobili 400 miljonov, pa še to ne direktno? Kaj ...prikaži več ga ni sram, za podporo vojskujočim pa prenos (našega) denarja v miljardah. Hudo narobe s to EU postaja. Glasovali smo za ekonomsko unijo, komisarji in birokarati pa jo spreminjajo v vojaško. In kaj lahko zdaj?