Šport > Košarka
5237 ogledov

Kako jim je vrnil! Luka po tekmi z jasnim sporočilom vsem kritikom

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so na krilih izjemne obrambe Luke Dončića po visokem uvodnem porazu dobil drugo tekmo v Los Angelesu.

Ekipa Dallas Mavericks je v Los Angelesu na drugi tekmi končnice severnoameriške košarkarske lige NBA s 96:93 premagala Clippers in serijo prvega kroga izenačila na 1:1 v zmagah. Slovenski zvezdnik Luka Dončić je bil prvi strelec tekme, za zmagovalce je dosegel 32 točk, devet podaj in šest skokov ter predvsem navdušil s svojo predstavo v obrambi.

Dallas je drugi dvoboj začel z agresivno obrambo in z njo nadaljeval do konca dvoboja. Tudi tekmeci so se odločili za tak pristop, a so se gostje tokrat bolje znašli in na čelu z Dončićem prišli do velike zmage v gosteh pred naslednjo tekmo, ko se bo serija v noči na soboto (2.00 po našem času) preselila v Dallas.

Luka Dončić NBA končnica Šport Luka s ključno trojko minuto in pol pred koncem, Dallas do zmage

Dončić je bil na parketu skorajda celotno tekmo, natančneje 46 minut, v napadu mu je poleg Kyrieja Irvinga (23 točk) tokrat pomagal tudi P. J. Washington (18), deset jih je prispeval še Derrick Jones ml., med strelce pa sta se vpisala le še Dereck Lively II (7) in Nemec Maxi Kleber (6).

Na drugi strani se je med strelce vpisalo vseh devet igralcev, ki so se pri domačih pojavili na igrišču. Paul George in James Harden sta dosegla po 22 točk, zvezdnik Kawhi Leonard, ki je se je vrnil po tekmovalnem postu od konca marca zaradi poškodbe desnega kolena, je zbral 15 točk, sedem skokov, štiri ukradene žoge in dve podaji. Hrvat Ivica Zubac, ki se je izkazal na prvi tekmi z 20 točkami in 15 skoki, je imel že po dveh minutah in pol dve osebni napaki, a je vseeno tekmo končal s 13 točkami in 12 skoki.

Domača ekipa ni zadržala izjemnega strelskega izkupička iz prve tekme, tokrat je imela 37-odstotni met iz igre (gostje 42), ter so zadeli le osem od 30 metov za tri točke (gostje 14:33). Pri tem gre velika zaslugi Luki Dončiću, ki je prikazal verjetno kar najboljšo obrambno predstavo svoje kariere, saj velika zvezdnika Clippers Leonard in George nista dosegli niti točke, ko ju je pokrival slovenski zvezdnik.

Še več, ko je igralce Los Angelesa pokrival Dončić, so ti zadeli vsega dva meta iz kar sedemnjastih poizkusov (11,8 %). Luka je tako v obrambi nasprotnikom dovolil vsega pet točk. Edina dva košarkarja, ki sta se ob Lukovi obrambi uspela vpisati med strelce, sta bila Harden, ki je preko Dončića zadel le enega izmed petih poizkusov, ter Amir Coffey, ki je bil uspešen ob edinem svojem poizkusu. Luka je sicer v svojo statistiko vpisal tudi eno ukradeno žogo in blokado, v času, ki ga je preživel na igrišču, pa so Mavs nadigrali nasprotnika za osem točk.

"Gre za končnico, stvari so drugačne. Soigralci so želeli podvajati, kadar so se me lotili, a sem jim rekel, da ne želim podvajanja. Sem namreč ponosen na to, kako igram obrambo. Toda kritiki bodo vedno rekli, da ne igram obrambe, kar pa me ne moti," se je v pogovoru za televizijsko hišo TNT Luka po tekmi ozrl na številne kritike, ki jih je tekom kariere pogosto neupravičeno dobil na račun svoje obrambe. Če bo nadaljeval s takšnimi predstavami, jim bo kmalu zaprl usta.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • Ender3 11:20 24.april 2024.

    Kakšen nepomemben prispevek !!!

Sorodne novice