Avto
19413 ogledov

Tako se da hitro kaj prihraniti pri zavarovanju avta

Parkirani avtomobili
1/2
Po dolgih letih sem preveril ponudbo in zamenjal zavarovalnico za obvezno zavarovanje avta.

Odkar so prišli na trg z zares ugodno ponudbo, sem imel avto zavarovan pri G24, ki je v lasti Generalija. A Generali je pred leti kupil zavarovalnico Adriatic (nakup je bil izveden leta 2018, združitev pa leta 2020) in s tem iz nišnega ponudnika, ki se bori s ceno, postal velika zavarovalnica, ki se na trgu, razumljivo, obnaša drugače. Pri meni se je to poznalo tako, da je na polici kopnel obnovitveni popust. Leta 2022 je znašal 82 evrov, lani 55, letos pa le še 22 evrov. Skupna cena 152 evrov (premijski razred 1) je bila sicer, kot sem se kasneje prepričal, še vedno precej ugodna.

To zniževanje popusta me je razjezilo, tako da sem se odločil, da na hitro pregledam ponudbo na spletu.

Drugi družinski avto, starega forda, imam že dolgo let samo obvezno zavarovanega, zraven pa še AO+. Obvezno zavarovanje je zavarovanje za škodo, ki jo povzročiš tretji osebi in je zakonsko predpisano, zato kakšnih razlik med zavarovalnicami ni, prav tako odpade vprašanje, kako kooperativna bo zavarovalnica v primeru uveljavljanja škode, saj se bo, povedano nekoliko grdo, s tem ukvarjal tisti, v katerega se boste zaleteli.

Muke pri preverjanju ponudb: Vnesite številko šasije

Pri spletni zavarovalnici Wiz, ki je prav tako kot G24 v lasti zavarovalnice Generali, je precej enostavno preveriti ceno. Vneseš registrsko številko avtomobila in podatki o avtomobilu se samodejno izpolnijo. Samo cena ni bila ok, skupaj z AO+ je bila 176 evrov. Ko sem izpolnil še vprašalnik, se je cena znižala na 165 evrov, s tem avtom namreč prevozim le malo kilometrov, večino za zimske poti v službo, v njem pa imam otroške sedeže, kar je tudi eno od vprašanj in odgovor da najbrž prinaša dodatni popust. Starši majhnih otrok smo namreč statistično bolj previdni vozniki.

Zelena karta prometno dovoljenje | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Tudi pri Triglavu se podatki o avtomobilu prenesejo, ko vneseš registrsko številko. Ponudil mi je ceno za povprečni popust za Triglav komplet in Drajv, ki je bila z izbrano mini asistenco (ta v drugih ponudnikih ni bila vključena) je znašala 175 evrov. Da bi dobil ceno, ki bi veljala zame, sem moral vnesti še kup podatkov, naslov, telefonsko številko in potrditi elektronsko pošto. Ko sem to storil, se je ponudba spremenila v velik paket, tako da sem moral znova izbrati mali paket (obvezno zavarovanje, AO+ in zelena karta) ter mini asistenco. Cena pa 218 evrov, tudi če bi izpolnil obrazec za deset odstotkov popusta za mlade družine (otrok do sedem let), bi bila 196 evrov. Če bi imel najvišji popust zaradi aplikacije Drajv, bi lahko dobil še 25-odstotni popust, a najbrž šele naslednje leto, kot smo poročali, pa se ta popust znižuje.  

Pri zavarovalnici Allianz informativnega izračuna ni mogoče opraviti prek spleta, ko smo jih poklicali, so nam svetovali, da jim po elektronski pošti pošljemo trenutno polico in nam bodo pripravili ponudbo. Ponudba še ni prišla.

Pri zavarovalnici Sava je treba vnesti vse možne podatke, tudi EMŠO, da o avtu ne govorimo, cena zavarovanja pa se pojavi, takoj ko vneseš podatek o vozili, v mojem primeru je bila 195 evrov. Do plačila pa nato nobenega vprašanja o bonusu, tako da ne vem, ali bi se mi cena zaradi najvišjega bonitetnega razreda še kaj znižala.

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Grawe na svoji spletni stran ponuja informativni izračun, a ga v resnici ne dobiš. Vnesti moraš vse možne podatke o avtomobilu, od številke šasije, znamke, moči motorja, števila sedežev, registrske številke, potem pa še vse osebne podatke, telefonsko številko, elektronsko pošto, datum rojstva in tako naprej, na koncu pa imaš možnost, da vse te podatke pošlješ zavarovalnici, ki bo pripravila ponudbo in ti jo poslala. To sem storil.

Če namesto informativnega izračuna na spletni stran Grawe izbereš sklepanje AO zavarovanja prek spleta, moraš vnesti številko šasije, podatki o vozilu pa se samodejno izpolnijo, vnesti je treba le še registrsko oznako vozila, a sistem nato pokaže, da bi zavarovanje znašalo nič evrov, tudi en korak kasneje, potem ko vneseš vse svoje podatke, prikaz informativnega izračuna ni možen.

Čez nekaj časa sem prejel klic, osnovna ponudba je bila 165 evrov, a mi je svetovalka rekla, da bo zaprosila za dodatni popust in končna cena je bila 139 evrov. Ni ravno veliko prihranka, nekaj pa vseeno. Je pa hkrati res, da marsikdo najbrž ne bi začel pri osnovni ceni 152 evrov, ampak morda pri dvesto evrih.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 6
  • pravičnik77 10:15 04.maj 2024.

    za 13 eur je porabil pol dneva, in vse svoje osebne podatke, in še od vozila dal desetim firmam... tudi sam sem se pred kratkim lotil zavarovanja drugega vozila... interes zavarovalnic preko spleta enak nuli

  • rd2dmk2 09:15 04.maj 2024.

    pred leti se šel zavarovat avto od znanca v poslovalnico istočasno pa sem še opravil tehnični pregled. ker sva pozabila pravilno napisat pooblastilo nisem mogel opravit zavarovanja. amapk dobil sem pa vse podatke o ceni zavarovanja. no potem sem pa ...prikaži več šel po novo pooblastilo, se vrnil in pri drugem zaposlenem šel še enkrat skozi postopek izdelave podaljšanja zavarovanja. rezultat vsaj 20 % nižji znesek. no od tega je res minilo nekaj let, ampak pritisk je pa še vedno mal se poviša ko se spomnim.

  • matermila 08:51 04.maj 2024.

    Človek je za 13 € zabušo cel dopoldan. Če bi polagal keramiko, bi zaslužil vsaj 150€.