Popotnik
2323 ogledov

Italijani ponovno nad enodnevne goste

jezero Como Profimedia
Po Benetkah vstopnino načrtujejo tudi v ...

Po tem, ko so oblasti v Benetkah po letih razprav lani sprejele odločitev o uvedbi vstopnine za enodnevne goste, o podobnem ukrepu razmišljajo tudi v eni najbolj priljubljenih letoviških destinacij – mestu Como ob istoimenskem jezeru. Podobno kot v Benetke se tudi tja vsako leto zgrinjajo množice turistov. 

plaža Málaga Popotnik Domačini z lažnimi obvestili odganjajo turiste

Destinacija, ki leži severno od Milana, velja za eno najprestižnejših. Obiskujejo jo številni hollywoodski zvezdniki, med drugimi George Clooney in ostali petičneži.

mesto Como | Avtor: Profimedia Profimedia
Tretje največje jezero v Italiji vsako leto obišče več kot 1,4 milijona ljudi, gneča je postala neizogibna, zato ne čudi, da tudi tamkajšnje oblasti razmišljajo o ukrepih. Župan Coma Alessandro Rapinese je za britanski časnik The Times dejal, da je na mizi predlog, da bi turistom začeli zaračunavati posebno takso. "Revolucija se začne s konkretnimi ukrepi in pripravljeni smo se podati na to dolgo pot," je boj proti prekomernemu turizmu napovedal župan.

Dnevni obiskovalci Benetk bodo morali od 25. aprila do 5. maja ter vse konce tednov do sredine julija, izjema bosta 2. in 3. junij, plačati vstopnino. Te datume so določili, saj so to dnevi, ko so Benetke še posebej polne obiskovalcev. Spletna platforma za rezervacijo vstopnic je začela delovati 16. januarja. Pristojni bodo po 29. aprilu naključno preverjali obiskovalce, če so plačali vstopnino. Kdor ne bo imel pri sebi vstopnice, ga bo doletela globa v višini med 50 in 300 evri. 

Kdaj bi vstopnino v mesto oziroma na območje jezera lahko začeli zaračunavati, koliko naj bi znašala in kdo naj bi jo plačal, župan še ni razkril. Če se bodo zgledovali po Benetkah, bodo vstopnino zaračunavali ob dnevih, ko pričakujejo največji naval dnevnih turistov.

Železniška postaja v Frankfurtu dobro vedeti Popotnik Pozor: Ponovno delijo brezplačne vozovnice

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Pepe007 13:50 23.april 2024.

    Po eni strani so turistični kraji pobrali lep del davčnega denarja preko financiranja projektov s strani države in EU, sedaj pa je naenkrat turistov preveč. Pazite to bedarijo, Slovenija celo spodbuja letalske prevoznike, da bi vozili na naše letališče. Da ...prikaži več bo večje onesnaževanje in več turistov. Običajni smrtnik pa naj bo doma, naj ne ogreva svojega starega stanovanja, da ne bo onesnaževal. Aja, pa avto naj menja za e bicikel. Da ne bo mogel več 100 km daleč s svojim prevozom.

  • dare326 10:44 23.april 2024.

    Vsi bi denar brez gostov. Kaj pa, če bi za eno leto ignorirali vse turistične kraje?

  • Avatar Leon
    Leon 09:59 23.april 2024.

    Ne pozabimo kaj je izjavil župan Bleda glede omejitve obiskovalcev .