Šport > Košarka
2315 ogledov

Dallas vodil skoraj celo tekmo, na koncu pa ...

Luka DOnčić Profimedia
Četrta tekma v seriji je pripadla košarkarjem ekipe Oklahoma City Thunder. Za 2:2 v zmagah so slavili s 100:96.

Luka Dončić in kolegi so po hudem boju dobili zadnjo tekmo v Dallasu in v zmagah proti Oklahoma City Thunder povedli z 2:1 v zmagah. Če bi na domačem parketu slavili še drugič, bi jih od konferenčnega finala, to je zasedbi iz Teksasa uspelo tudi pred dvema letoma, ločila le še ena zmaga.

Tudi začetek četrtega dvoboja je bil izenačen. Luka je najprej pobral skok v napadu in po njem dosegel prvi koš gostiteljev na tekmi, po treh minutah igre pa je s prostima metoma poskbel za prvo vodstvo Mavericks na dvoboju. Bilo je 6:4. Bolj pomembno pri tem je bilo dejstvo, daj je že svojo drugo osebno napako dobil Luguenz Dort.

OKC je težko dosegal točke, po prvi Dončićevi trojki pa je Dallas z delnim nizom 7:0 povedel s 14:6. Gostujoči trener Mark Daigneault je ob tem vzel 'time-out'. Minilo je natanko pet minut igre.

Posvet na klopi gostom ni pomagal. Preprosto niso uspeli zadeti, na drugi strani sta bila pri metu za tri točke natančna P. J. Washington in Derrick Jones Jr. Na semaforju se je izpisal rezultat 22:8. Odlična obramba Dallasa je ustavila tudi prvega zvezdnike Oklahome Shaija Gilgeous-Alexandra, dvakrat mu je pot do koša zaprl tudi Dončić, ki je svoji prvi točki dosegel tri minute in pol pred koncem četrtine.

Luka je na klop sedel pol minute kasneje pri vodstvu s +10. Sedmim točkam je dodal že pet ulovljenih žog, podajo in ukradeno žogo.

Prednost domačih je ob koncu četrtine znova narastla ob petih zaporednih točkah Danteja Exuma, a so zadnji koš nato dosegli gostje. Ti so po prvih 12 minutah zaostajal z 20:30. Največjo razliko je prinesel met za tri točke - Mavericks (5/11), Thunder (0/6).

Dončić se je v igro vrnil na začetku druge četrtine. Dosegel je prvi koš domačih, a to sta bili edini točki Dallasa v prvih dveh minutah in pol. OKC se je približal na šest točk zaostanka. Luka je odgovoril z asistenco za trojko Tima Hardawayja Jr.

Znova so domačo publiko jezili sodniki, gledalci so bili mnenja, da delilci pravice spet precej lažje piskajo prekrške Dalasu kot tekmecu. Po petih minutah druge četrtine so Mavericks tako že izpolnili bonus, gostje so bili še brez osebne napake.

Kyrie Irving je bil še brez dosežene točke, le dvakrat je vrgel na koš, a je zbiral asistence. Po njegovi šesti in sedmi sta zabila Daniel Gafford in Washington, Luka je v obrambi ukradel svojo drugo žogo, košarkarji iz Teksasa pa so povedli s 44:33. Pri zabijanju P. J.-ja je žoga že zletela skozi obroč, a se od mrežice odbila ven, sodniki so tako priznali koš.

Tri minute in pol pred koncem prvega polčasa je SGA postal prvi igralec na tekmi, ki je dosegel dvoštevilčno število točk. Kmalu se mu je na drugi strani pridružil Washington z novo trojko, na enak način pa tudi Dončić, ki je s svojim drugim zadetim metom za tri točke tudi poskrbel za izid polčasa. Bilo je 54:43.

Slovenski zvezdnik je žogo skozi mrežico sicer poslal slabih osem sekund pred iztekom časa v drugi četrtini. Ob tem ga je Dort poskušal zaustaviti prav na vsak način, še enkrat več jo je Kandačan odnesel brez prekrška.

Luka je na polovici tekme v svojo statistiko vpisal 12 točk, 8 skokov ter po dve asistenci in ukradeni žogi. Točko manj je zbral Washington. Tudi Gilgeous-Alexander je na drugi strani zbral ducat točk.

Luka DOnčić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela z novo trojko Washingtona, domači pa so tako prišli do ponovitve svoje najvišje prednosti na dvoboju pri +14.

Precejšnjo težavo je predstavljala četrta osebna napaka Irvinga. Obe moštvi sta izvajali precej prostih metov, domači so zadeli le enega od štirih poizkusov (Gafford 1/2, Jones Jr. 0/2). Tudi zaradi tega se je OKC znova nekoliko približal. Razlika je znašala osem točk, SGA pa je imel priložnost, da še približa svoje moštvo, vendar je bil nenatančen.

Sodniki so imeli še naprej neenak kriterij. Za podobno zadevo je Dončić v obrambi dobil osebno napako, svojo tretjo, na drugi strani se je razločno slišal udarec po roki Derecka Livelyja II., a je sledila le žoga s strani. Prosti meti - OKC 16/17, Dallas 4/8.

Met iz igre je bil za obe ekipi slab, gostje so v zadnjih pet minut tretje četrtine vstopili z metom 3/14, domači s 3/12. Edini, ki je pri Mavericks zadeval je bil Washington, ta je po Dončićevi podaji še enkrat zadel trojko (5/10) za 67:56. S štirimi zaporednimi točkami je odgovoril SGA.

Četrtina se je končala s trojko OKC-ja, Cason Wallace je poskrbel za 65:69.

Gostje so imeli prvi napad v zadnji četrtini, a je Hardaway Jr. ukradel žogo, na drugi strani pa je do prvih dveh točk v drugem polčasu prišel Dončić. Ta je v naslednjem napadu podal za zabijanje Jonesa Jr.

Po minuti in pol se je Thunder s trojko Dorta vseeno približal na -3. Luka je odgovoril s košem iz igre, nato še z enim zadetim prostim metom za 76:70. Kmalu zatem je podelil še podajo, ki jo je s košem izkoristil Lively II.

Na polovici četrine je bilo 84:80. Luka je s svojo sedmo asistenco našel Gafforda za nov koš, a je bil na drugi strani nezaustavljiv SGA. Ta je OKC približal le na dve točki zaostanka. Trener Dallasa Jason Kidd je 4:43 pred koncem vzel minuto odmora.

Ta ni pomagala. Gilgeous-Alexander je izenačil, v naslednjem napadu pa je Chet Holmgren s trojko goste popeljal v vodstvo. Ti so povedli prvič po rezultatu 4:2. Dallas se je dvakrat približal na točko zaostanka, nato pa je Jalen Williams že skoraj izgubil žogo, a se prebil nimo Livelyja in zabil. Domači so zahtevali dvojno vodenje. Zaman.

Ko je nato Hardaway zapravil žogo, je OKC uspešno izvedel protinapad in povedel za pet točk. Po enem zadetem prostem metu Livelyja se je v zadnjo četrtino vstopilo z izidom 96:92 v korist gostov. Luka je po zgrešenem metu Jalena Williamsa pobral žogo, nato pa podal za koš Jonesa. Sledil je še en napad za Thunder, tokrat je zgrešil SGA.

Pri Dallasu so vzeli 'time-out', ostalo je še 12 sekund. Žogo je dobil Luka, krenil proti košu in izsilil osebno napako Dorta. Na voljo je dobil dva prosta meta. Zgrešil je prvega in zadel drugega za 95:96. 

Deset sekund pred koncem so bili na vrsti za minuto odmora gostje. Kidd je iz igre potegnil Irvinga in Dončića ter v igro poslal boljša branilca v Joshu Greenu in Exumu. Minilo je le sedem desetink, ko je bil storjen prekršek nad Holmgrenom. Ta je zadel dva prosta meta za 98:95. 

In nato je sledila še ena manjša 'usluga' sodnikov gostom. Washington je v kotu že našel Hardawayja Jr., ki pa ni imel priložnosti za trojko, saj so sodniki dosodili že prekršek nad P. J.- jem. Ta je nato zadel en prosti met. Prav ti so tokrat pokopali Dallas, s črte prostih metov so bili le 52,2-odstotni (12/23).

Na drugi strani je do dveh prostih metov prišel še SGA, ki je zadel oba za končnih 100:96. Serija je izenačena na 2:2, OKC je znova prišel do prednosti domačega igrišča.

Luka in Kyrie sta tokrat skupaj dosegla le 27 točk, Irving 9, Dončić ob skromnem metu 6/20 (2/9 trojke, 4/6 prosti meti) 18. Prvi zvezdnik Dallasa je sicer vpisal trojni dvojček, zbral je še 12 skokov, 10 asistenc, blokado in dve ukradeni žogi. Izgubil jih je kar sedem.

SGA, ki je dominiral v zadnji četrtini, je tekmo sklenil s 34. točkami, Holmgren z 18.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:50 14.maj 2024.

    Katastrofalno izvajanje prostih metov in skok v obrambi (ki ga ni bilo) jih je pokopal!!!

Sorodne novice