Vizita za živali > Festival
1327 ogledov

To je najpogostejši vzrok gasilskih intervencij

pgd nova gorica, gasilci Prostovoljno gasilsko društvo Nova Gorica
Lansko leto so novogoriški prostovoljni gasilci zabeležili 68 intervencij. Najpogostejši razlogi zanje so bili ...

Varnost je ena najosnovnejših človekovih potreb. Ko se znajdemo v situaciji, ki ogroža naše življenje ali skupno dobrobit, hitro zavrtimo številko 112. Takrat nam na pomoč, kot bi mignil, priskočijo možje v rdečem. Slovenski gasilci so se v zadnjih letih zelo izkazali in pokazali, da lahko rešijo vsako, še tako težko situacijo.

Ker se zavedamo, kako plemenito delo opravljajo gasilci, nas bodo junaki prostovoljnega gasilskega društva Nova Gorica tudi letos obiskali na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali. Ta se bo odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v nedeljo, 2. junija, med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen na 16. junij. Dogodku lahko sledite TU.

Svojo nepogrešljivost so demonstrirali poleti 2022, ko je požar na Krasu zajel več kot 2000 hektarjev italijanskega kot tudi slovenskega dela. Seveda ne smemo pozabiti omeniti niti lanskoletnih katastrofalnih poplav, ko se je še enkrat več izkazalo, kako dobro so organizirane slovenske gasilske vrste.

Leto 2023 je bilo za novogoriške prostovoljce precej pestro

Začetki PGD Nova Gorica segajo v leto 1948, takrat še v Solkan. Danes društvo pokriva območja krajevnih skupnosti Nova Gorica, Solkan, Grgar, Grgarske Ravne, Bate, Ravnica, Trnovo, Kromberk-Loke, Osek, Rožna dolina, Ozeljan, Šempas, Vitovlje, Šmihel, Stara gora, kjer skrbi za varovanje pred požari, poplavami in drugimi nesrečami.

pgd nova gorica, gasilci | Avtor: Prostovoljno gasilsko društvo Nova Gorica Prostovoljno gasilsko društvo Nova Gorica
"Naša operativna enota trenutno šteje 42 operativnih gasilcev," sporočajo pristojni iz prostovoljnega gasilskega društva Nova Gorica. "Zanimanje za gasilstvo se je po požaru na Krasu drastično povečalo tako med mladimi kot tudi starejšimi." Prostovoljni gasilci v Novi Gorici se ne srečujejo zgolj s porastom števila zanimanj za članstvo, temveč tudi z vse večjim številom intervencij, ki nastanejo bodisi zaradi podnebnih sprememb, hujših neurij, poplav ali gozdnih požarov. Prav zato morajo biti možje v rdečem vedno pripravljeni na vse. "Kot gasilska enota se srečujemo vsakodnevno," povedo.

reševalci gasilci zda INTERVJU Slovenija Odzovejo se vsakemu klicu, ljudje pa se delajo norca

V letu 2023 so sodelovali na 68 intervencijah, od tega na devetih izven njihove občine. Devetindvajsetkrat so posredovali ob naravnih nesrečah, petindvajsetkrat ob požarih na objektih in v naravnem okolju, desetkrat ob tehničnih intervencijah in poškodbah na objektih, štirikrat pa so bili aktivirani, vendar njihova pomoč na koncu ni bila potrebna.

"Zanimivo je, da v zadnjem obdobju nismo imeli nobene intervencije, kjer bi bile prisotne tudi živali," omenijo pri prostovoljnem gasilskem društvu Nova Gorica. Upamo, da bo tako tudi na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, kjer bodo tako kot vsako leto doslej prisotni tudi člani novogoriškega gasilskega društva. Na trg Edvarda Kardelja se bodo pripeljali z dvema intervencijskima voziloma, katera si bodo pobliže lahko ogledali vsi navdušenci. Za piko na i obljubljajo tudi stojnico, kjer bodo predstavili svojo zaščitno opremo. Torej? Ste si že rezervirali datum?

pgd nova gorica, gasilci | Avtor: Prostovoljno gasilsko društvo Nova Gorica Prostovoljno gasilsko društvo Nova Gorica
Zaželeni tudi onkraj slovenskih meja

Cilj vsakega gasilca, tako poklicnega kot tudi prostovoljnega, je, da vsako intervencijo opravi strokovno in v najkrajšem možnem času. Vsekakor je pomembno tudi to, da se vsi v gasilski dom vrnejo nepoškodovani, za kar pa je potrebnega precej znanja.

Nesreča pri Doblarju Gasilci Slovenija "Gasilec mora biti srčen pa trčen obenem"

Za ustrezno izobraževanje redno skrbijo v Novi Gorici, poleg tega pomagajo tudi gasilcem onkraj slovenskih meja: "V tujino hodimo tako na izobraževanja kot tudi na intervencije. Leta 2022 smo pomagali pri gašenju požarov v naravnem okolju v Severni Makedoniji, lani pa pri gašenju požarov v naravi v sosedni Italiji." Napotitev v sklopu mednarodne pomoči praviloma traja teden dni, nato pa se ekipe na terenu zamenjajo, seveda če je to potrebno.

pgd nova gorica, gasilci | Avtor: Prostovoljno gasilsko društvo Nova Gorica Prostovoljno gasilsko društvo Nova Gorica

Medtem ko so starejši gasilci zaposleni z izobraževanji in terenskim delom, najmlajši širom Slovenije žanjejo številne uspehe: "Tekmovanj se pri nas udeležujejo predvsem pionirji, mladinci in pripravniki za gasilce." Lansko leto so novogoriški mladinci na zveznem tekmovanju iz orientacije v Panovcu dosegli prvo in drugo mesto in se s tem uvrstili na regijsko tekmovanje v Kobaridu, kjer so dosegli trinajsto in štirinajsto mesto.

oddelek za šolanje službenih psov Gmajnice, policijski psi, šolanje psov Posebna enota Slovenija Naša policija ima psa, ki lahko odkrijeta vzrok požara

"Vsakemu, ki ima trdno voljo in  željo postati prostovoljni gasilec, svetujemo, naj obišče njemu najbližji gasilski dom kjer ga bodo z veseljem sprejeli medse," za konec vse zainteresirane povabijo v prostovoljnem gasilskem društvu Nova Gorica.

pgd nova gorica, gasilci | Avtor: Prostovoljno gasilsko društvo Nova Gorica Prostovoljno gasilsko društvo Nova Gorica

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.