Slovenija
1452 ogledov

Odzovejo se vsakemu klicu, ljudje pa se delajo norca

Dežela prijateljev
1/2
Anže Petekovšek
"So pa tudi intervencije, ko zaradi lažnih prijav pridemo na kraj brez pomena. V teh primerih je prisotno kar nekaj jeze, saj se odzovemo na vsak klic in ob vsaki uri," pravi namestnik poveljnika PGD Nova Gorica Darko Ferluga.

Na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki ste ga množično obiskali 2. junija v Novi Gorici, so imeli posebno mesto tudi prostovoljni gasilci PGD Nova Gorica.

Pogumni gasilci so prisotni ob vsaki hudi nesreči ali požaru. Dnevno izpostavljajo svoje življenje, le da pomagajo ljudem v stiski. Na terenu so doživeli že marsikaj. Svoje dogodivščine, doživetja in izkušnje so z obiskovalci delili v nedeljo, 2. junija, v Novi Gorici, ko je potekal Žurnalov Festival za ljubitelje živali

Z dobro voljo so poskrbeli tudi za udeležene živali festivala, polnili so bazenčke z vodo in s curkom vode hladili celo konje. Za najmlajše so pripravili zabavno "ciljanje" z vodo, otroci pa so bili navdušeni nad njihovimi velikimi vozili. 

Vtise pa je za nas strnil namestnik poveljnika PGD Nova Gorica Darko Ferluga.

Pravljično Vizita za živali Tako veselo je bilo v Novi Gorici

Kaj je bil glavni razlog, da ste se odločili za gasilski poklic? Koliko časa ga že opravljate in kaj vam pomeni?

V gasilske vrste nas večina pristopi v mladih letih, eden glavnih razlogov mladih gasilcev, ki so pristopili v prostovoljno gasilsko društvo, so zanimiva vozila in modre luči. Kar nekaj članov je pristopilo tudi kasneje, ko jih je med nas pripeljela družba oziroma prijatelji.

Vam je katera situacija v dosedanji karieri prav posebej ostala v spominu, bodisi smešna anekdota bodisi dogodek, ki vas je čustveno zaznamoval?

Prostovoljni gasilci | Avtor: PGD Nova Gorica PGD Nova Gorica
Vsaka intervencija je edinstvena in poglavje zase. Zgodijo se intervencije, v katerih je treba veliko fizičnega napora, so pa tudi lažje, kot na primer reševanje mačke z drevesa.

Na katero vaše posredovanje pa ste najbolj ponosni?

Ponosni smo na vsa posredovanja, kjer pomagamo ljudem, živalim in imovini. Ni lepšega trenutka, ko se vrneš v gasilski dom in veš, da si svojim dejanjem nekomu pomagal.

Požar v Kidričevem Nevarni odpadki Slovenija Prebivalci zaskrbljeni: "Slišalo se je pokanje, valil se je pekoč dim"

Ste po vašem mnenju gasilci v javnosti dovolj cenjeni? Vas velikokrat morda posamezniki pokličejo v hecu?

Mislimo, da smo s strani javnosti dobro cenjeni. So pa tudi intervencije, ko zaradi lažnih prijav pridemo na kraj brez pomena. V teh primerih je prisotno kar nekaj jeze, saj se odzovemo na vsak klic in ob vsaki uri.

S čim vse se pri vašem delu srečujete, katere so najpogostejše intervencije?

Prostovoljni gasilci | Avtor: PGD Nova Gorica PGD Nova Gorica
Gasilci se srečujemo z raznovrstnimi intervencijami, od požarov v objektih, požarov v naravi, v zadnjih letih pa se povečuje število tehničnih intervencij.

Ste morali velikokrat reševati tudi hišne ljubljenčke? So vam morda živali kdaj tudi pomagale pri reševanju?

Zgodilo se je že, da smo reševali domače ljubljenčke, na primer mačke in ptice. Z živalmi se srečujemo ob iskanju pogrešanih oseb, takrat namreč sodelujemo z vodniki reševalnih psov.

 

 

Notre-Dame požar Notre Dame Svet Gasilci objavili dramatičen posnetek

Zakaj bi priporočili, da se otroka vpiše h gasilcem? Česa se pri vas naučijo?

Mladim priporočamo, da se vpišejo h gasilcem, ker lahko pri nas doživijo občutek oziroma notranji klic pomagati človeku. K nam lahko pridejo, ker jih zanima delo s tehniko, izobraževanje, lahko jih v naše vrste pripelje le radovednost.

Prostovoljni gasilci | Avtor: PGD Nova Gorica PGD Nova Gorica
Naučijo se osnovnih gasilskih prvin, ki jih skozi leta izpopolnjujejo na različnih tekmovanjih (kvizih, orientacijah, gasilsko športnih tekmovanjih), kar jim pomaga pri prehodu v popolnega operativnega člana.

Kako na vaše udejstvovanje v nevarnih situacijah gledajo doma?

Ni jim vseeno, ko zazvoni pozivnik, vendar vedo, da gremo k nekomu, ki se je znašel v stiski. Pri našem delu nas podpirajo.

Ste se med intervencijami velikokrat ustrašili za svoje življenje? O čem ste takrat razmišljali?

Z rednimi izobraževanji in dobro opremljenostjo skrbimo, da se takim situacijam v čim večji meri izognemo. Če slučajno pride do situacije, ko bi se kdo zbal za svoje življenje, si med seboj pomagamo in se pogovorimo.

Ali javnost dovolj pozornosti namenja požarni varnosti? Kakšna so vaša priporočila?

Opažamo, da se v zadnjih letih zaradi strožjih predpisov glede požarne preventive in boljših ognjevarnih materialov stanje nekoliko izboljšuje.

Otroka se igrata Samo en dan Popotnik Družinski izlet s pravljičnimi junaki
Sorodne novice