Popotnik
2987 ogledov

Družinski izlet s pravljičnimi junaki

Junaki
1/4
"Pomembno si je vzeti čas drug za drugega, stopiti iz vsakodnevne rutine … Stopite z nami v pravljični svet in pozabite na obveznosti."

V Novo Gorico prihaja Dežela prijateljev, ogromen in brezplačen dogodek za družine, ki združuje dva velika festivala. Poleg Festivala za ljubitelje živali, ki ga že šestič snujemo na portalu Žurnal24.si, prihaja tudi svež in obsežen Robin Hood festival. Dogajal se bo v borovem gozdičku v Novi Gorici, kjer boste tako starši kot otroci pozabili na vsakodnevne opravke in se predali pravljičnemu svetu.

Dogodek bo v nedeljo 2. junija, v primeru slabega vremena pa teden kasneje, 9. junija. O tem, kaj vas na velikem Robin Hood festivalu čaka, smo se pogovorili z odgovorno urednico Radia Robin Martino Arčon in idejnim vodjo festivala Klemnom Mozetičem

Martina Arčon, Radio Robin | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Od kje ideja za Robin Hood festival?
Martina: Ideja za festival ima zelo dolgo brado. Nadgrajevali smo jo in čakali na pravi trenutek. Morda je 25-letnica Radia Robin glavni razlog, da smo prve osnutke potegnili iz predala, staknili glave, jih nadgradili in veseli smo, da bo naš festival mesto združil v prijateljstvu.

Klemen: Eden od ciljev festivala je tudi oživiti Borov gozdiček, ki je pravi dragulj v mestu. Spodbuda, da si tudi sicer vzamemo čas za sprehod, igranje ali posedanje v mestnem parku.

Dogodek bo brezplačen. Zakaj?
Martina: Če se lahko pošalim, zato ker so najboljše in najlepše stvari v življenju zastonj. Pa naj bo to smeh, prijateljstvo, objemi in tudi družinsko doživetje v naravi, pa čeprav sredi mesta, kjer bomo poskrbeli za vse čute, pravo prijateljstvo in pravljične junake.

Kaj bo rdeča nit dogodka?
Martina:
Veliko se bo dogajalo pod skupno streho prijateljstva. Radi bi izpostavili igro, šport, branje, pesmi, ples, pravljične junake, predvsem pa nagovorili starše in otroke, ter vse ostale, kako pomembni so socialni stiki, kako pomembno je virtualni svet in štetje všečkov na socialnih omrežjih zamenjati za iskren pogled, nasmeh in druženje. Doživetje je tisto, ki te napolni z energijo, ki ti da novega zagona, zato si želimo, da bi bilo teh doživetij prav toliko kot obiskovalcev.

Kaj bodo družine tam počele?
Klemen:
Program smo pripravili tako za otroke, starše kot tudi stare starše. Poudarek dajemo medgeneracijskim odnosom in druženju. Na glavnem odru se bo odvilo pet predstav od Supernone do Mačka Murija, Tačk, Glumačev in Erazma Predjamskega. Za glasbeno animacijo bodo poskrbeli Andreja Zupančič, najstniški Black Star rock band ter učenci osnovnih šol in vrtcev. Glavna posebnost Robin Hood festivala je sedem pravljičnih dežel, ki bodo razporejene po celotnem prizorišču: dežela mačka Murija, čarovnic, Kekca in Rožleta, indijancev, vilinskih bitij, 3P - pravljic, pesmic in plesa ter srednjeveških glumačev. Družine se bodo lahko skupaj igrale v deželi iger nekoč in danes, na voljo pa bo tudi brezplačna izposoja igrač in piknik odejic.

Kdo od pravljičnih junakov bo obiskal otroke?
Klemen:
Robin Hood je na svoj festival povabil kar nekaj svojih prijateljev. Pridružili se mu bodo: maček Muri, Kekec, čarovnice, indijanci, vilinska bitja, tačke, srednjeveški glumači in Smukci.
Martina: Najpomembnejši pa so seveda obiskovalci, res se bo čisto vsak znašel v prijetni pravljični zgodbi. Vredno je poskusiti

Pripravljate tudi bogat program na odru. Kaj vse se nam obeta?
Klemen:
Na odru bodo vsako polno uro različne predstave za otroke in glasbeni nastopi, predstavili pa se bodo tudi učenci nekaterih okoliških osnovnih šol. Tako s predšolskimi otroki kot z učenci OŠ pripravljamo slikoviti atelje na prostem, kjer bomo razstavili najrazličnejše izdelke, od misli do risbic na temo prijateljstva. Tudi na tak način smo poskrbeli, da že v tednih pred festivalom otroci razmišljajo o pravem prijateljstvu..

Kaj predlagate staršem, koliko časa naj si vzamejo za dogodek?
Martina:
Različno, lahko nas obiščejo tudi večkrat (smeh). Začeli bomo ob 10. uri s predstavo Maček Muri išče kroniko, takoj za tem bo uradno odprtje festivala z nagovorom nekaterih ambasadorjev prijateljstva. Potem si sledijo predstave, neprestano skozi ves dan pa bo tudi dogajanje v pravljičnih deželah. Teh bo kar sedem, na različnih lokacijah v Borovem gozdičku. Lahko jih boste obiskali individualno ali se odločili za vodeno dogodivščino, na katero se bo potrebno prijavit. Skratka pestro dogajanje bo skozi ves dan, poslovili se bomo šele takrat, ko se bo tudi sonce odpravilo spat, po 20.00 uri
Klemen: Ker bo dogajanja res veliko predlagam, da družine načrtujejo obisk dogodka kot nedeljski izlet. Da jim bo v naši družbi prijetno, bomo poskrbeli tudi z gostinsko ponudbo, s prilagojenimi menuji za otroke.

Klemen Mozetič, Radio Robin | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Kaj pa vodena pustolovščina? Kaj lahko pričakujemo na njej?
Klemen:
To bo prava dogodivščino za celo družino. V dogodivščino vas bodo pospremili navihani škrati in vas popeljali skozi pravljične dežele. V družinsko vstopnico bo vključena tudi spominska fotografija in skakanje otrok po napihljivem gradu ter prigrizki. Obisk dogodivščine bo plačljiv in bo mogoč vsakih 10 min med 11:30 in 13:00 uro ter med 14:30 in 16:00 uro. Potrebno se bo prijaviti na info točki, saj je število družin v skupini omejeno. Družinska vstopnica bo znašala 10 evrov za celo družino.

In sklepna misel?
Martina: Ne pozabite, da je Dežela prijateljev namenjena čisto vsem… od 0 - 99 leta starosti, da so najpomembnejša doživetja in teh zagotovo ne bo manjkalo, poleg tega pa, da je to odlična priložnost, da se povežemo s prijatelji, znanci, otroci s starši in obratno … vabljeni dedki in babice … skratka, jaz sem prepričana, da boste na koncu rekli, da je bil to dan, kot iz sanj (smeh).
Klemen: Pomembno si je vzeti čas drug za drugega, stopiti iz vsakodnevne rutine in tokrat vam pot kažemo Robinovci … stopite z nami v pravljični svet in pozabite na obveznosti. Se vidimo!