Slovenija
2850 ogledov

Prebivalci zaskrbljeni: "Slišalo se je pokanje, valil se je pekoč dim"

Požar v Kidričevem
1/3
Bralec
Gorelo v Centru za ravnanje z nevarnimi odpadki. En gasilec poškodovan, gasilko je obšla slabost.

Republiška uprava za zaščito in reševanje poroča, a je v petek ob 19.48 zagorelo v podjetju Saubermacher na Tovarniški cesti v Kidričevem. 

"Gasilci PGD Talum Kidričevo so požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov pogasili, požarišče pa preventivno prekopali in dodatno zalili z zračno peno," navajajo pri URSZR. "Med intervencijo se je lažje poškodoval gasilec, eno od gasilk pa je obšla slabost."

Dva gasilca morala v bolnišnico

Za oba so poskrbeli v ptujski splošni bolnišnici. "Poklicna gasilca podjetja Vargas-Al Kidričevo sta na požarišču izvajala požarno stražo," še navajajo pri URSZR.

Okoliški prebivalci so bili zaradi dima, ki se je valil s prizorišča požara zaskrbljeni. "Dva kilometra stran se je slišalo pokanje, čutil se je pekoč dim," je povedan eden od stanovalcev v bližini, ogorčen, da prebivalci o požaru niso bili obveščeni. "Skrbi nas, da so gorele nevarne snovi, ki jih vozijo iz Kemisa na Vrhniki."

Zatrjujejo, da niso goreli odpadki s Kemisa

Pri Saubermacherju, ki upravlja s Centrom za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem, zatrjujejo, da niso goreli odpadki iz Kemisa in da je šlo za manjši požar brez nevarnosti za okolico in ljudi. 

Požar v Kidričevem | Avtor: Bralec Bralec

"Vzrok za požar je bila odpadna embalaža in napačna vsebina v slednji," so pojasnili pri Saubermaherju. "Nevarnosti za okolico in ljudi ni bilo, saj je sam požar bil manjšega obsega. Ker je Center za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem eden najbolj sodobnih ter ustrezno varnostno urejenih v Sloveniji, so bili vsi ukrepi in posredovanje ustreznih, pristojnih ekip izredno hitri in uspešni."

Požar gasilo okoli 20 gasilcev

Dodajajo, da je okrog 20 gasilcev in gasilc PGD Talum in PGD Kidričevo ob klicu in takojšnjem vklopu alarmnega sistema v samem centru nemudoma priskočilo na pomoč in požar na površini okrog 50 kvadratnih metrov tudi uspešno pogasilo. "Požarišče so nato naknadno preventivno prekopali in dodatno zalili z zračno peno, da bi možnost ponovitve omenjenega požara zagotovo onemogočili," navajajo pri upravljalcu. "Sama raven požara je bila manjše narave, zato ni nastala večja gmotna škoda."

Na ta dan je bilo na lokaciji Centra za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem na delu okrog sedem zaposlenih, nihče izmed njih ni bil poškodovan ali ranjen.

Okoljska inšpekcija ogleda še ni opravila

Center danes normalno deluje, o požaru je bila obveščena pristojna okoljska inšpekcija. "V podjetju Saubermacher Slovenija vse posameznike pozivajo, da so zelo natančni ob ustreznem ločevanju odpadkov," še opozarjajo. "Predvsem pa, da upoštevajo napotek, da nevarni odpadek, ki ga oddajo v nadaljno obdelavo in razgradnjo, v svoji vsebini dejansko uteleša snovi, ki jih opisuje tudi sama embalaža in etiketa na slednji. Le z doslednim upoštevanjem tega, bomo lahko v prihodnje še bolj vplivali na nemoten potek same obdelave, prav tako pa na še večjo varnost ob prevzemu in ustrezni skrbi za nevarne odpadke."

Na inšpekciji za okolje pravijo, da inšpekcijski nadzor v Saubermacherjevem Centru za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem še ni bil opravljen. "O ugotovitvah bomo objavili informacijo na naši spletni strani," so pojasnili pri okoljski inšpekciji.

V Centru za ravnanje z nevarnimi odpadki na Kidričevem nevarne snovi, kot so kisline, lužine, olja, odpadki iz delavnic, mulji pri odstranjevanju barv in lakov, pa tudi onesnažena zemlja, na približno 8.100 kvadratnih metrih skladiščijo, pripravljajo in delno obnovijo za ponovno uporabo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3