Vizita za živali
491 ogledov

Žalostna usoda na tisoče tekaških hrtov

Slovensko društvo za pomoč hrtom Gašper Pinatarič
Na Festivalu za ljubitelje živali bo tudi Društvo za pomoč hrtom, ki si prizadeva osveščati javnost o žalostni usodi več tisoč tekaških hrtov.

Društvo za pomoč hrtom je bilo ustanovljeno leta 2008, z namenom, da bi žalostno usodo več tisoč tekaških angleških hrtov in lovskih španskih hrtov razširili med občo javnost.

Glavni cilj prostovoljnega dobrodelnega društva je odsluženim hrtom tekačem in lovcem, ki v večini primerov prihajajo iz Anglije, Irske in Španije, poiskati nove domove in jim s tem pomagati do lepšega življenja. Po besedah predsednice društva Nine Žepič v Sloveniji vsako leto boljši jutri dočaka približno 30 odsluženih hrtov. Društvo bo skupaj z nekaterimi srečnimi štirinožci, ki so v Sloveniji dobili novo priložnost, prisotno tudi na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali.

Portal Žurnal24.si že peto leto zapored organizira Festival za ljubitelje živali. Letos bo potekal 2. junija od 10. do 20. ure na travniku pred mestno hišo v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 1). Obeta se velika novost, saj bo Festival za ljubitelje živali del večjega dogodka za otroke: DEŽELE PRIJATELJEV.

Otroka se igrata Samo en dan Popotnik Družinski izlet s pravljičnimi junaki

Menite, da imamo ljudje preveč grd odnos do živali? Kaj pa Slovenci na sploh?

O odnosu do živali osebno ne najdem prave smernice ne v eno in ne v drugo smer, sploh, če govorimo o živalih na splošno. Večina psov v Sloveniji živi dostojno življenje, veliko slabša pa je situacija pri mucah in ostalih rejnih živalih.

Se pogosto srečujete z raznovrstnimi zlorabami hrtov? Opažate, da se situacija na tem področju v Sloveniji izboljšuje? Kako pa je pa v tujini?

Hrt | Avtor: Društvo za pomoč hrtom Društvo za pomoč hrtom
V Sloveniji zlorab hrtov ni, v tujini pa se stvari izboljšujejo iz leta v leto. Mednarodne organizacije se s pomočjo vlade in prostovoljcev na terenu trudijo sistematično urediti status hrtov. To jim tudi uspeva.

Ste z odzivom javnosti zadovoljni?

Slovenci zelo dobro poznamo problematiko hrtov, zato bi se iskreno zahvalila vsem medijem, ki so se v teh letih potrudili in širili naš glas.

Katera zgodba iz preteklosti se vas je najbolj dotaknila in zakaj? Vam je v situacijah težko pustiti čustva ob strani? Na katero vaše ukrepanje ste najbolj ponosni?

Moje srce je že dolga leta v Španiji, v zavetišču El Arca de Noe Albacete, kjer preživim večino svojega prostega časa. Težkih zgodb je veliko. Najteže je na terenu najti mrtvega hrta, le streljaj od tega, da bi bil s pomočjo reševalne ekipe zavetišča za vedno rešen in na varnem v zavetišču, od koder bi kasneje našel dom v Evropi.

Najbolj sem ponosna na projekt hrta Gapija, ki smo ga lani v Španiji pomagali ujeti. Lahko povem, da to ni mačji kašelj. Kasneje smo mu našli dom v Sloveniji, kjer danes v Kranju živi življenje hišnega ljubljenčka. Biti del take zgodbe je nekaj, kar je težko opisati. Enostavno moraš doživeti.

pes, jack russell Psi Vizita za živali "S triki lahko nerodnega psa naučimo kontrolirati telo"

Se tudi v tem času ukvarjate s podobno zgodbo, kot ste jo doživeli s hrtom Gapijem? Koliko tovrstnih zgodb ste že doživeli?

Hrt | Avtor: Društvo za pomoč hrtom Društvo za pomoč hrtom
Da, res je, trenutno se ukvarjamo s psičko Norio, ki je prav posebna hrtica. Lastniki, verjetno lovci v Španiji, so jo odvrgli na cesto. Psička je imela hujšo prometno nesrečo, sklep v njeni zadnji nogi je bil dobesedno zdrobljen. Našli so jo španski prostovoljci iz zavetišča El Arca de Noe Albacete, kjer so jo tudi prvič operirali in ji na nogo namestili mavec. Poseg je izjemno zahteven, španskim veterinarjem pa ni najbolje uspel. Lotili smo se iskanja možnosti transporta v Slovenijo, kar nam je z veliko truda tudi uspelo. Ko je že lahko potovala, ji je pri nas pomagal veterinar dr. Igor Škarica. Nogo ji je kljub zapleteni situaciji uspel rešiti, žal pa je sklep ostal negibljiv. Noga je zato posledično malo krajša, kar ji sicer ne povzroča bolečin in je v življenju dosti ne moti. Na žalost so se ji z operacijo zmanjšale možnosti za posvojitev. Kljub temu da jo oddajamo popolnoma brezplačno, nam ji še ni uspelo najti novih lastnikov. Želimo si le, da najde miren dom, po možnosti tam, kjer je v družini že kakšen kuža, saj jih Noria neizmerno obožuje.

Nam morda lahko razkrijete, kaj bodo lahko obiskovalci festivala na vaši stojnici obiskovalci videli oziroma počeli?

Na naši stojnici se bodo predstavili hrti, ki že živijo srečno življenje hišnih ljubljenčkov, med njimi je nekaj takih, ki imajo tudi zelo radi otroke. Izjemno bodo veseli bodo obiska in božanja. Prav tako se bodo lahko obiskovalci z našo ekipo pogovorili o možnostih posvojitve.

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici Tudi pasja plaža Vizita za živali Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici
Sorodne novice