Vizita za živali > Festival
826 ogledov

"S triki lahko nerodnega psa naučimo kontrolirati telo"

pes, jack russell Profimedias
V nedeljo 2. junija bo na Festivalu za ljubitelje živali prijateljsko tekmovanje v pasjih trikih. Na tekmovanje se lahko prijavijo skrbniki in njihovi štirinožni prijatelji vseh starosti, ki si želijo zabave. Nagradice bodo prejeli vsi tekmovalci.

Tekmovanje bo prijateljsko, ocenjevala ga bo 6-članska komisija sestavljena iz dveh članov portala Žurnal24.si in štirih otrok. Ogledali si ga boste lahko v popoldanskem času okoli 18. ure. V primeru slabega vremena bomo festival premaknili na 9. junij.

Pravila sodelovanja na prijateljskem tekmovanju so čisto enostavna. Par bo lahko pokazal najmanj tri in največ šest trikov. Ves čas je dovoljeno nagrajevanje psa. Pred, med in po tekmovanju bodo dovoljene le prijazne metode ravnanja s psom: Torej nobenih averzivnih tehnik in pripomočkov kot so zatezne ovratnice, haltiji, in tako dalje, nobenih potegov z povodcem, kričanja na psa ali česarkoli drugega, ki bi pomenilo grdo ravnanje s psom. Takšni pari bodo diskvalificirani.

Prijave zbira Pasja šola Mi2 na elektronskem naslovu pasjasola.mi2@gmail.com do četrtka, 30. maja. 

Kognitivno-odnosni pristop

Sara Čotar iz Pasje šole Mi2 opisuje, da se mnogim ljudem ob gledanju pasjih trikov nariše nasmešek na obrazu, spet drugim se kuža zasmili in si sami pri sebi mislijo "Ubožček kaj mu je treba".

Pravi, da imajo lahko oboji prav: "Odvisno je od več dejavnikov. Od skrbnika, psa, njunega odnosa, vzdušja, ki ga pri delu ustvarita, od metod učenja in nenazadnje od pristopa, ki ga skrbnik uporablja."

Sara pravi, da uporablja najnovejši pristop šolanja, vzgoje in prevzgoje psov kognitivno-odnosni pristop, lahko bi ga imenovali tudi empatičen pristop. Pri tem se mora skrbnik v prvi vrsti znati dati v vlogo psa, razumeti njegov pogled na svet, razumeti njegovo razmišljanje, potrebe in vzpostaviti odnos, ki je predpogoj za skupno sobivanje ter nadaljnje delo.

Če imamo pred sabo psa, ki ne dela rad, je najbolje, da za kratek čas opustimo trenutno početje in se vprašamo, kje je težava. Če je obratno in kuža rad dela z nami, ker mu je to všeč in ne zato, ker je lačen in mu drugega ne preostane, lahko začnemo tudi s trikci.

Sara Čotar

Pri učenju svojih tečajnikov se ne osredotoča samo na končni cilj, končno izvedbo nekega vedenja, ampak ji je zelo pomembno, kaj se dogaja v pasjih možganih med učenjem: "Torej kako pride pes do cilja, katere strategija uporablja, katere veščine uri."

Pasji trikec | Avtor: Profimedia Profimedia
V tem vmesnem času, ko se začnejo "vrteti kolesa“ v pasjih možganih pes po njenih besedah razmišlja in širi nevronske povezave. Sara pojasnjuje, da so lahko te nove povezave tudi nove veščine, s katerimi bo lažje premagoval druge težave, ki jih ima v življenju.

"Z različnimi vajami in triki lahko na primer nerodnega psa naučimo kontrolirati svoje telo. Da na primer s svojimi tačkami ne pohodi vsega okrog sebe. Reaktivnega psa lahko tako učimo, da namesto reagiranja naslednjič vključi možgančke in razmišlja. Pri nepotrpežljivem psu lahko urimo pozornost in koncentracijo, pri plašnem psu samozavest, pri starejšem psu spomin, pri agresivnem psu pa poleg vsega zgoraj naštetega še mentalno fleksibilnost, večjo sposobnost upravljanja z frustracijami in nenazadnje rezilientnost, se pravi sposbnost hitrega okrevanja po travmatičnih dogodkih," našteva.  

Čeprav se sama ne poslužuje veliko trikov in klikerja, je lahko to vseeno po njenih navedbah en lep način za izboljšanje pasjih kognitivnih sposobnosti.

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici Tudi pasja plaža Vizita za živali Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici

Dodaja, da je pri učenju zahtevnejših trikov zelo zaželjena uporaba klikerja z metodami shaping, targeting, luring, capturing, fading, kar imenujejo "Clicker training". Sama pa raje uporablja "Clicker coaching".

"Razlika je v tem, da se pri prvem uporablja kliker ali drugi označevalec vedenj, da se doseže novo vedenje. Pri drugem pa se uporablja kliker in novo vedenje, da omogočimo psu prehod iz trenutnega stanja v novo željeno stanje," opisuje. 

anja.scuka@zurnal24.si