Vizita za živali > Festival
2501 ogledov

"Zato sem imela tudi veliko ljubezni"

Ambasadorji na družbenih omrežjih Festival za ljubitelje živali
Kakšen odnos ste imeli do živali v otroštvu? Kako svojega otroka učite pravilnega ravnanji z živali? Kakšen odnos ste imeli do živali v svojem otroštvu? Vsa ta vprašanja smo zastavili našim ambasadorjem Teji Perjet, Bojani Kseli Rose, Urši iz portala Kam z mulcem, Evi Kljun ter Niki in Alešu iz društva Bioexo.

Portal Žurnal24.si že peto leto zapored organizira Festival za ljubitelje živali. Letos bo potekal 2. junija od 10. do 20. ure v Novi Gorici. Letos se obeta velika novost, saj bo Festival za ljubitelje živali del večjega dogodka za otroke: DEŽELE PRIJATELJEV. V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen na 9. junij.

Rdeča nit Festivala za ljubitelje živali je bilo od vsega začetka odgovorno skrbništvo živali in odnos med otroci in živali. Kar nekaj naših ambasadorjev ima že svoje otroke, zato smo jim tudi zastavili nekaj vprašanj o vzgoji svojih otrok, njihovem otroštvu in živalicah.

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici Tudi pasja plaža Vizita za živali Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici

Na Facebook dogodek in obvestila se lahko prijavite TUKAJ.

"Zakaj bi se bal kače, če se pa kača ne boji mene?"

Naša ambasadorka Bojana Ksela Rose, ki o sebi pravi, da je ljubiteljica estetike, kreativna duša, oseba, ki stvari rada spreminja na bolje, predvsem pa mama, svojega sinčka Dana že od malih nog uči, da se nobene živali ni treba bati, nujno jih moramo pa spoštovati.

Bojana Ksela | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Želja po neobremenjenem odnosu do živali pa prihaja iz njenega otroštva: "Mama in oče sta name nehote prenesla velik strah do skoraj vseh vrst plazilcev. Strah je bil tako močan, da sem se ponoči pogosto zbujala in iskala zavetje v njuni postelji. Ko se je rodil Dan, sem si rekla: "Ravnala bom odgovorneje! Šla bom preko svojega ega, preko svojega strahu." Čeprav, mi je ob kačah še danes neprijetno, sem jih Danu predstavila kot zelo prijetne in prijazne živali. Ob vsaki priložnosti jih skupaj pobožava. Takrat sem resnično ponosna, da lahko moj otrok popolnoma neobremenjeno raziskuje živalski svet. "Zakaj bi se bal kače, če se pa kača ne boji mene?" Me takrat vpraša začudeno. Zjutraj ko se zbudi, pa je najbolj srečen, ko mu nad nosom visi pajek, ki mu je prišel voščiti dobro jutro. (smeh)."

Do domačih živali je Bojana že od malih nog gojila ljubezen: "Odraščala sem v hiši z babico in dedkom, ki sta majhno parcelo spremenila v mini kmetijo. Kokoši, piščanci, zajci, morski prašički, mačke in dva psa. Vsi so bili moja družba in moji prijatelji. Zavetje je pri nas našla tudi veverica, ki je padla iz gnezda. Rešili smo kakšen ducat golobov, pa vrano, ki je kradla kljukice iz perila in pulila sveže posajene sadike solate. Ničkolikokrat sem po več ur presedela ob škatli, ko so mačke kotile mladiče in na svet pomagala prvemu leglu svoje psičke. Vsaka od teh živali je znala na svoj način izkazovati nežnost in ljubezen. Tudi kokoš, ki sem jo ukradla in jo na zadnjem sedežu avtomobila pripeljala iz Slavonije. Edina, ki mi je dovolila da sem se kasneje igrala z njenimi piščanci. (nasmeh) To so neprecenljivi trenutki, ki so me naredili takšno, kot danes sem. Pristno in iskreno."

Bojana Ksela | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

"Učiva pa jih tudi, da je treba za njih poskrbeti in da je to velika odgovornost."

Teja Perjet | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Teja Perjet, ki je mnogim znana kot izvrstna kuharica in kul vroča mamica, in njen partner Jani želita, da njuna otroka živali predvsem spoštujeta: "Oba naša otroka sta zelo nežna do živali. Imamo hrčka, imeli pa smo tudi mucka in vsi otroci vejo, da je treba živali spoštovati, jih imeti rad in biti do njih prijazen. Učiva pa jih tudi, da je treba za njih poskrbeti in da je to velika odgovornost. Otroke je treba učiti že male, saj jim le tako lahko privzgojimo navade. Sama sem odraščala z živalmi in naučilo me je odgovornosti ter skrbi za druge. Imela pa sem zato tudi veliko ljubezni."

Ambasadorji na družbenih omrežjih Festival za ljubitelje živali Naši ambasadorji Vizita za živali Naši ambasadorji iskreno o sebi

"Živali nas opazujejo, se učijo od nas in mi od njih."

Eva Kljun | Avtor: David Verlič David Verlič
"Žival ni igrača. Menim, da je zelo pomembno otroke naučiti odgovornosti, spoštovanja do vseh živih bitji. Ko sprejmemo žival v naše življenje je za njo potrebno skrbeti jo negovati. Otroka lahko tako že od mladih let učimo veščin, ki jih bo kasneje v življenju potreboval," pravi mlada mamica Eva Kljun. Odgovornega ravnanja bo tako naučila od malega učila tudi svojo hčerkico Viktorio. Eva je odraščala s celim kupom živali, ki jih je morala kdaj tudi loviti: "Sama sem odraščala s psom, mačkami in celo kozami. Naučila sem se, da ti lahko koze tudi uidejo in, da so zelo pametne. Z mojo mamo smo jih lovili po celi vasi. Živali nas opazujejo, se učijo od nas in mi od njih. Skupno sobivanje je lahko zelo zabavno, pa tudi zelo odgovorno. Sedaj vem, kako odgovorno je imeti žival."

Zdrav pasji svet Neverjetno Vizita za živali Napovedali so ji manj kot eno leto življenja

"Živali so predvsem pristne tako kot so to tudi otroci."

Urša, Kam z mulcem | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Poseben odnos do živali ima tudi Urša, soustvarjalka portala Kam z mulcem. Od malih nog je odraščala z živalmi, zato si svoje družine tudi morala predstavljati brez štirinožnih članov: "Odraščanje v družbi psa ima marsikatere pozitivne učinke na razvoj otroka. Otrok se skozi življenje s hišnimi ljubljenci ali drugimi domačimi živalmi uči odnosa do njih, spoznava osebnost živali, potrebe, gradi pa tudi na odgovornem ravnanju do njih pa tudi za njih. Hčerki smo že od malega vključevali v naloge povezane s hišnimi ljubljenci. Priprava hrane, menjava vode. Kasneje pa tudi sprehodi in vse kar s tem pride. Otroci se z odraščanjem v družbi živali učijo tudi odnosa do njih in tako sočutja. Obe hčerki imata izrazito razvito empatijo, (sploh starejša), ki je morda tudi posledica odraščanja z psičkama že od rojstva (smeh). Brala pa sem tudi o zdravstvenih prednostih odraščanja z živalmi povzeti po kanadski študiji, ki pravi, da izpostavljenost nosečnic in otrok ljubljenčkom okrepi prisotnost dveh vrst bakterij v otrokovem črevesju, ki sta povezani z nižjim tveganjem za alergije in debelost."

Sama je starše dolgo prosila, da bi lahko imela psa, ki ga je nato dobila v prvem razredu OŠ: "Od sedmega leta starosti sem odraščala s psičko in skobčevko. Verjetno sem se primernega ravnanja s hišnimi ljubljenčki naučila prav od staršev, ki so tudi ljubitelji živali. Seveda otroku odgovornost, ki mu je dodeljena ob tem, da ima lahko psa, pogosto ni všeč, z družbo živali pridobijo tudi sovrstnika, ki se z njimi igra, se odziva na njihovo žalost, veselje. Živali so predvsem pristne tako kot so to tudi otroci."

Urša, Kam z mulcem | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

"Pri veliko ljudeh še vedno velja, da je najboljša kača, mrtva kača."

Nika in Aleš iz društva Bioexo veliko vlagata v boljši odnos med ljudmi in plazilci: "Potrebujemo pravilni odnos do vseh živali, vendar naj se jaz osredotočim na odnos do plazilcev. Vsi strahovi do živali prihajajo od nepoznavanja le teh, ter seveda zaradi zaradi različnih mnenj, ki nam jih vcepljajo naši starši oz. skrbniki. Tako na primer še vedno velja pri veliko ljudeh, da je najboljša kača, mrtva kača. Naš cilj je da bi ljudje razumeli, da imajo tako kače, kakor tudi ostale živali zelo pomembno vlogo pri našem ekosistemu in da z vsako izginulo živaljo tudi človeštvo izgubi delček svoje prihodnosti." Kateri plazilci pa so primerni kot hišni ljubljenčki za otroke? "V teraristiki rečemo, da imamo začetniške eksotične ljubljenčke in zahtevnejše. Začetniške so bradata agama med kuščarji in rdečerepi udav med kačami. Sta zelo enostavna za oskrbo in je težko, da gre kaj narobe v kolikor se pravilno pozanimate glede velikosti terarija in pogojev v njem."

BIoexo Boas | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv

Komentarjev 1
  • Brooke_Gascoigne 16:04 14.junij 2019.

    Google je plačal za vsak teden na spletu od doma od 4000 do 9000 euros.i so prejeli prvi mesec 20974 € in 29485 € v zadnjem mesecu plače od Googla in delam 2 do 4 ure na dan v prostem ...prikaži več času. To je res prijazno do uporabnika in tako sem vesela, daa sem izvedela za to. Preberite več na tej strani ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

Sorodne novice