Vizita za živali > Festival
1871 ogledov

O njih tudi Janez Vajkard Valvasor

Kraški ovčar
1/8
Davorin Lisjak
Na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali bodo kot vsako leto sodelovali vzreditelji edine slovenske avtohtone pasje pasme.

Letošnji Festival za ljubitelje živali, ki ga naša medijska hiša v sklopu Dežele prijateljev organizira skupaj z radiem Robin, ki bo v bližini imel Robin Hood festival s pravljičnimi deželami, in občino Nova Gorica, se bo 2. junija odvijal v Novi Gorici. V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen na 9. junij.

Tam boste lahko na račun prišli tudi vsi ljubitelji kosmatih štirinožcev, saj bodo na festivalu sodelovali vzreditelji edine slovenske avtohtone pasje pasme – kraškega ovčarja. Na dogodku bodo svoj prijeten kotiček imeli pasji predstavniki psarne Miliruj in Kamengorska, ki se lahko pohvalijo s številnimi dosežki tako doma kot v tujini.

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici Tudi pasja plaža Vizita za živali Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici

Prvič so jih opazili v starem veku

Kraški ovčar | Avtor: Davorin Lisjak Davorin Lisjak
Kraški ovčarji, kot že samo ime pove, prihajajo z območja Krasa. Kot pravita Damijana Lisjak iz psarne Miliruj in Damjan Vitez iz psarne Kamengorska, so od izvornega okolja prevzeli tudi določene lastnosti: "Ti psi so izjemno skromni, tako kot kraška pokrajina, od koder prihajajo. Utrdili so se na kraški burji, zato imajo gost kožuh. Skozi stoletja so pred zvermi varovali drobnico, sedaj pa so postali družinski psi, ki varujejo svojo družino in njihov dom. Ponekod še vedno opravljajo vlogo varuha drobnice. Kjer varuje, si volkovi in medvedje ne upajo posegati v čredo."

Prvič so kraške ovčarje opazili v starem veku, natančneje v 8. stoletju pred našim štetjem. Na območju takratne ilirske pokrajine se je razvilo več vrst pastirskih psov, danes pa se je na našem ozemlju ustalila pasma, imenovana kraški ovčar.

Naša edina avtohtona pasja pasma je povezana tudi z zgodovino Lipice. Omenja se, da je upravitelj Lipice Franc Jurko leta 1558 za zaščito plemenskih kobil in žrebcev pred zvermi kupil pse, ki naj bi bili predniki kraškega ovčarja. Svoje mesto pa ima pasma tudi v knjigi Slava vojvodine Kranjske, ki jo je leta 1689 izdal slovenski zgodovinar in baron Janez Vajkard Valvasor.

Trenutno je v Sloveniji 1.200 kraških ovčarjev

Kraški ovčar | Avtor: Davorin Lisjak Davorin Lisjak
Kot pravita vzreditelja, so kraški ovčarji po značaju tako ovčarski kot pastirski psi. "So izjemno pametni in razmišljajo s svojo glavo ter ne ubogajo na vsak ukaz. Izredno se navežejo na gospodarja in njegovo družino. Predvsem pa imajo radi otroke," jih opišeta.

Trenutno je v Sloveniji registriranih okoli 1.200 kraških ovčarjev. Vzreditelja opažata, da letno število mladičev že nekaj let stagnira, čeprav je za omenjeno pasmo zanimanje v javnosti vedno večje. Razlog za manjše število mladičev vidita v premajhni izpostavljenosti pasme v preteklosti.

Njuna želja je, da bi v svoje vrste pridobila usposobljene ljudi, ki bi z njuno pomočjo vzrejali pasmo. "Drži se jih predsodek, da so hudi psi, kar je zmotno mišljenje. Ljudje bi morali vedeti, da so izredni čuvaji, družinski psi, ki imajo zelo radi otroke in so tudi najraje v njihovi družbi. To dokazujemo ob različnih priložnostih, kot so razne prireditve, v šolah, na povorkah in ob praznikih," predsodke o njih ovržeta vzreditelja.

Neža Bric, ovce, psi Ste vedeli? Vizita za živali To je razlika med ovčarskim in pastirskim psom

Kraški ovčar | Avtor: Davorin Lisjak Davorin Lisjak
Na svoje štirinožne ljubljenčke, ki kličejo na ime Fer, Mili, Primus, Ora in Pika, sta tako navezana, da si življenja brez njih ne moreta več predstavljati. Sta mnenja, da je vez med psom in človekom močnejša od vezi med ljudmi. "Pes je človekov najboljši prijatelj, predvsem zato ker je iskren in ne pozna zahrbtnosti. Je odličen poslušalec in ne zataji našega zaupanja. Vselej nas pogleda vdano, z ljubeznijo v svojih temnih očeh," pripovedujeta.

Dodata, da se kraški ovčarji od drugih psov najbolj razlikujejo po temperamentu, saj veljajo za izredno ponosno pasmo. Zanje je značilna tudi popolna vdanost, saj so "pripravljeni braniti gospodarja in njegovo imovino do konca". Pri srcu pa so jim tudi zaradi tega, ker so edina slovenska pasma, ki "so jo naši predniki Kraševci vzredili in nam jo zapustili tako izredno, kot je".

Ključna pravilna vzgoja

Zaradi zgoraj naštetih značilnosti je za njihovo učenje pomembna pravilna vzgoja. "Ker so precej trmasti, moraš biti pri vzgoji zelo odločen. Le pravilen pristop k učenju obrodi sadove,"razložita. Povesta še, da z učenjem sicer nimajo težav, saj stvari hitro dojemajo. Drugače pa je s ponavljanjem. Ker želijo biti enakovredni gospodarju in razmišljajo s svojo glavo, stvari ne ponovijo velikokrat. Mnogi jim zato rečejo, da so trmasti. Za konec sogovornika podata še koristen napotek: "Čeprav je prav, da je odnos vselej prijateljski, morajo psi vedeti, kdo je v hiši gospodar."

psiček Vizita za živali Psi vedo, kadar ne vedo

Lahko rečemo, da je pravilna vzgoja v njunih psarnah že obrodila sadove. Lisjakina psarna se lahko trenutno kot edina psarna kraških ovčarjev pohvali z dvema naslovoma svetovnih šampionov. Njena varovanka Mili si je ta naziv prislužila leta 2016 v Moskvi, dve leti kasneje pa je v Amsterdamu svetovni prvak postal še Primus. Pri Kamengorski psarni so se naslova evropskega šampiona veseleli davnega leta 1990 s psičkom Kendotem. Leta 2007 pa sta svetovna prvaka postala kar dva njihova učenca – Reks in Čopka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice