Vizita za živali > Festival
1271 ogledov

Tako do mokrih in sladkih poljubov

Psi
1/3
Na Festivalu za ljubitelje živali nas bodo tudi letos obiskali pasje casanove.

Portal Žurnal24.si že peto leto zapored organizira Festival za ljubitelje živali. Letos bo potekal 2. junija od 10. do 20. ure v Novi Gorici. Letos se obeta velika novost, saj bo Festival za ljubitelje živali del večjega dogodka za otroke: DEŽELE PRIJATELJEV.

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici Tudi pasja plaža Vizita za živali Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici

Damjana Jugovic | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv
Kako bi lahko opisali bele švicarskega ovčarje? Nežne, inteligentne, učljive – to pravi Damjana Jugovic, ki se z vzrejo te pasme ukvarja že vrsto let. Všeč ji je tudi, da je pasma zelo zdrava in kljub dolgi beli dlaki nega kožuha ni zahtevna. Njihov prijeten karakter in ljubezen do ljudi sta med glavnimi razlogi, zakaj bodo na našem Festivalu za ljubitelje živali prav beli švicarski ovčarji delili mokre pasje poljubčke.

Damjana z nasmeškom pove, da se je za vzrejo prav teh psov odločila, ker "ji je pasma prav zlezla pod kožo". Obdobje, ko so mladički pri hiši označuje kot prav čudovito, čeprav je z njimi tudi veliko dela. Pasmo priporoča ljudem, ki imajo veselje do sobivanja s psom in so aktivni v naravi. Beli švicarski ovčarji ljubijo ljudi, zato so najbolj žalostni, če jih pustimo same. "Primerni so tako za posameznike kot za družine z majhnimi otroki, saj otroke naravnost obožujejo," pravi Damjana in dodaja, da so zaradi svoje inteligentnosti tudi zelo priljubljeni delovni psi. "Šolajo jih za terapevtske, kot tudi gorske reševalne pse."

Damjana Jugovic | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv

Pri vzgoji je treba biti, tako kot pri vseh pasmah, dosleden in najti pravo nagrado, ki je bo pes vesel in ga bo motivirala. "Nikakor pri tej pasmi ne smeš uporabljati grobosti ali povzdigovanja glasu, saj se bo v primeru pes umaknil in ne bo sodeloval, so resnično nežni in občutljivi psi," opozarja Damjana.

Pasje poljubčke boste lahko lovili pri plakatu Pasji poljubčki, tam bo za pse pripravljen tudi bazen, delili pa bodo tudi bombončke. Poleg tega bodo vaši kužki lahko tudi degustirali pasjo hrano in priboljške Josera.

pes, jack russell Psi Vizita za živali "S triki lahko nerodnega psa naučimo kontrolirati telo"

Kristina Zupanc | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv
Poleg belih švicarskih ovčarjev bosta nežne pasje poljubčke delila špička Kala in pomeranka Mika Kristine Zupanc. Kristina je velika ljubiteljica polarnih pasem, špici in pomeranci pa so jo posebej očarali s svojo ljubkostjo, karakterjem in inteligenco. V smehu nam pove: "So kot jaz, majhni, zgovorni in nagajivi. Zato smo se takoj ujeli." Pasmi bi priporočala prav vsem, ker sta nezahtevni in posameznik ne potrebuje veliko predznanja. Seveda pa to ni pes, ki bi lahko živel zunaj, v pesjaku ali na verigi. "Sploh ne vem, če obstaja tako lahka veriga, da bi jo tak kuža lahko premikal (smeh). Skratka ti dve pasmi si želita sobivanja z lastniki oz. gresta lahko z vami vsepovsod," pravi Kristina in dodaja, da morda pomeranci niso najbolj primerni za družine z majhnimi otroci. "To je moje mnenje, saj so to tako drobna, nežna bitja. Osebno ko se srečamo z otročki vidim, da še nimajo tistega občutka kako močno prijeti oziroma pobožati takšnega malega kužka in posledično lahko pride po poškodb."

Vzgoja teh malih pasem je lahko kar izziv. "Hitro razvadiš te male kepice. Kužki so zelo pametni in hitro naštudirajo, da so glavni v hiši, ne glede na velikost. Meni osebno se zdi, da je vzgoja manjših kužkov ne da težja, ampak ni tako intenzivna. Seveda je pa to odvisno od lastnika, kakšen pristop ima. Jaz imam trenutno razvajeno pomeranko Miko in pridno špičko Kalo." (smeh)

KD Nova Gorica Nov družinski član Vizita za živali Nov družinski član - tako se boste odločili pravilno

Kristina bo na Festivalu poskrbela tudi za degustacijo pasje hrane in priboljškov blagovne znamke Josera. "Glede prehrane poskrbim, da moji kužki dobijo le vrhunsko suho hrano, ki je naravna, zdrava, brez alergenih snovi in prilagojena tudi za velikost pasme. V mojemo primeru to pomeni manjši briketki. Dobijo samo najboljše," se nasmeji Kristina, ko jo ob koncu pogovora povprašamo o prehrani njenih kužkov.