Slovenija
2326 ogledov

V Sloveniji: Ko terapevtskemu paru prepovejo vstop

Tačke pomagačke
1/3
Arhiv Tačke pomagačke
Sedaj Zakon o zaščiti živali dopušča, da lahko vodstvo javnih ustanov zavrne vstop terapevtskih psov in njihovih vodnikov v prostor. Vložena poslanska pobuda za spremembo.

Čeprav povpraševanje po sodelovanju med društvi s terapevtskimi psi in številnimi ustanovami vztrajno narašča in se vse več ljudi odloča za njihove usluge, jim Zakon o zaščiti živali ne omogoča nemotenega delovanja, opozarjajo v Slovenskem društvu za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.

Vodstvo javnih ustanov ima z zakonom namreč pravico zavrniti vstop terapevtskega psa in njegovega vodnika v javno ustanovo, med katere se štejejo tudi ustanove, v katerih terapevtski pari opravljajo programe terapij s pomočjo psov. "Zavrnitev pa lahko dosežejo tudi svojci uporabnikov, ki so jim sicer v večini primerov naklonjeni. Terapevtski psi delo izvajajo tako z otroki in mladostniki, kot z odraslimi v bolnišnicah, varstveno-delovnih centrih, domovih za ostarele, vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter knjižnicah po vsej Sloveniji," pojasnjujejo v društvu.

V društvu si zato prizadevajo za dopolnitev 13. člena Zakona o zaščiti živali, ki bi terapevtskim psom omogočal spremstvo svojim uporabnikom v javne prostore in na javna prevozna sredstva. Dopolnitev bi se glasila: "Psi-vodiči slepih, psi-pomočniki invalidov in terapevtski psi imajo skupaj s svojim skrbnikom vstop na vsa javna mesta in v sredstva javnega prevoza. Psom iz prejšnjega odstavka ni treba imeti nagobčnika na javnih mestih in v sredstvih javnega prevoza."

Pri tem jim je na pomoč priskočil poslanec dr. Milan Brglez, tudi sam ljubitelj živali in zagovornik njihovih pravic ter lastnik 14 letne psičke, ki je v Državnem zboru RS prejšnji teden podal predlog za takšno dopolnitev zakona. V Društvu upajo, da bodo predlogu, ki bi jim lahko omogočil nemoteno delovanje in pomoč, pozitivno sprejet tudi pri ostalih poslancih. 

Številni pozitivni učinki terapije

Terapevtski psi znanstveno dokazano pripomorejo v procesih rehabilitacije, izboljšujejo zdravje in počutje, učni uspeh, vedenjske motnje in umirjajo hiperaktivnost svojih varovancev. Znanstveniki so enotni, da ima pes na otroke in odrasle tudi pozitivne učinke, kot sta znižanje krvnega tlaka in umiritev srčnega utripa.

Predsednica društva Tačke pomagačke Slavica Mrkun poudarja, da je delo vodnikov terapevtskih psov izključno prostovoljsko, vseeno pa so skupaj s psom ustrezno strokovno in kinološko usposobljeni: "Izpolnjevati morajo visoke etične standarde, med drugim mora vodnik ob vključitvi v Društvo Tačke pomagačke pridobiti potrdilo pristojnega ministrstva, s katerim dokazuje, da ni bil še nikoli kaznovan oziroma v kazenskem postopku. Priložiti mora tudi potrdilo od psa iz Centralnega registra psov o neugrizu."

Le za popolnoma zdravega psa je izdano veterinarsko spričevalo, iz katerega je razvidno, da pes izpolnjuje vse zahtevane zdravstvene pogoje za opravljanje dela. "Terapevtski psi imajo tudi redno veterinarsko oskrbo, vključno s parazitološko preiskavo blata. Na delo prihajajo le brezhibno urejeni in negovani terapevtski psi," dodaja.

Vsa navedena dejstva postanejo nepomembna, če vodstvo ustanove ni naklonjeno psom. Tedaj strokovni argumenti delovnih terapevtov, psihologov, pedagogov, vzgojiteljev in drugih strokovnih delavcev nič ne pomagajo, saj vodstvu ustanov zakon dovoljuje zavrnitev vstopa terapevtskega psa v javno ustanovo. Slavica Mrkun

Komentarjev 4
  • onyxx 08:38 21.maj 2019.

    Spet vsiljevanje nečesa, kar nočemo vsi...meni in mojim se ne bo približal noben pes, pa naj bo to v vrtcu, šoli, bolnici ali domu za ostarele...ker TEGA NE DOVOLIM!