Vizita za živali > Festival
1519 ogledov

To je vrsta ptice, ki je v Sloveniji najbolj priljubljena

Skobčevka
Člani Društva za varstvo in vzgojo Nova Gorica bodo na Žurnalovem dogodku za ljubitelje živali pokazali več kot 40 ptic.

Na Festivalu za ljubitelje živali, ki bo letos potekal 2. junija v centru Nove Gorice, se bo predstavilo tudi domače Društvo za varstvo in vzgojo ptic. Ljubitelji živali bodo na njihovi stojnici lahko videli več kot 40 ptic različnih vrst. Imeli bodo kanarčke, eksote in celo papige. Na dogodku bodo za vsa vprašanja na razpolago gojitelji člani društva, mlajši navdušenci nad živalmi pa se bodo lahko udeležili otroške delavnice, kjer bodo barvali pobarvanke in kamenčke ter izdelovali ptičke iz filca.

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici Tudi pasja plaža Vizita za živali Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici

Predsednik novogoriškega društva Matjaž Kogoj je s pticami v stiku že od malih nog. Nad njimi ga je navdušil oče, isto strast pa je sam prenesel na svojega 8-letnega sina, ki ma redno pomaga pri srbi zanje. "Popestrijo nam dneve, preženejo morebitno monotonost, razveseljujejo nas s svojim petjem. Prav zanimivo jih je opazovati med igro, hranjenjem in nego, poleg tega je skrb zanje precej nezahtevna," svoje navdušenje nad pticami utemelji Kogoj.

Potrebujejo čistočo, svežo vodo in kvalitetno hrano

Najljubši so mu španski miniaturni, s katerimi se je tudi najprej začel ukvarjati. Pravi, da bo omenjena vrsta, ni večja od dvanajstih centimetrov, vedno imela svoje mesto v njegovi hiši.

Trenutno ima sicer v lasti največ skobčevk, za katere vlada tudi največje povpraševanje.

Ker ptice predstavljalo neke vrste obvezo, se ljudje zanje odločajo v manjši meri. "Najbolj moramo biti pozorni na čistočo in svežo vodo ter seveda tudi kvalitetno hrano. Čeprav ne potrebujejo toliko pozornosti kot pes ali mačka, se jim mora lastnik kljub vsemu posvetiti, da bo ptiček živel srečno, zadovoljno in zdravo življenje," razloži Kogoj.

Kanarček | Avtor: Profimedias Profimedias
Med ljudmi so priljubljeni tudi kanarčki, med katerimi obstaja kar nekaj vrst in podvrst. Kanarčke se pri starosti šestih mesecev lahko kupi v trgovinah z živalmi oziroma pri gojiteljih. Kogoj priporoča slednji način, saj so v trgovinah večinoma uvožene.

Ker jih je med spoloma težko ločiti, Kogoj tudi priporoča, da "z nakupom raje počakamo do časa, ko dopolnejo šest mesecev. Takrat začnejo peti in jih jih na podlagi petja lahko ločiš. Več ali manj namreč pri vseh pticah pojejo samo samci." 

 

 

Mladi dihurčki Foto Vizita za živali Pred kratkim se je v Sloveniji skotilo tudi takšno leglo

Pri osmih letih do dveh medalj na svetovnem prvenstvu

Nejc na svetovnem prvenstvu 2019 | Avtor: Matjaž Kogoj Matjaž Kogoj
Zanj so najčarobnejši trenutki, ko mora mladiča hraniti na roko, in se med njima vzpostavi posebna vez. To se zgodi v primeru, če samička mladiča odkloni. Čeprav je paritveni čas, ko so gnezda polna z mladino, zanj naporen, se ga vsakič veseli. Najraje pa se spominja trenutkov s tekmovanjih, posebej tistih najkakovostnejših, "ko si v pričakovanju zlate medalje". V začetku letošnjega leta je na 67. svetovnem prvenstvu na Nizozemskem uspelo njegovemu sinu Nejcu s svojima skobčevkama osvojiti medalji srebrnega in bronastega leska.

Tachymarptis Apus Ste vedeli? Vizita za živali Zato je rekorder med pticami
Komentarjev 1
  • Brooke_Gascoigne 16:03 14.junij 2019.

    Google je plačal za vsak teden na spletu od doma od 4000 do 9000 euros.i so prejeli prvi mesec 20974 € in 29485 € v zadnjem mesecu plače od Googla in delam 2 do 4 ure na dan v prostem ...prikaži več času. To je res prijazno do uporabnika in tako sem vesela, daa semm izvedela za to. Preberite več na tej strani ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

Sorodne novice