Vizita za živali > Novice
1115 ogledov

Nova teorija: Zato ptiči nimajo zob

Napajalnik za ptice Profimedias
Tudi najnovejša teorija ima pomanjkljivost - ne razloži namreč, zakaj so brez zob tudi želve.

Znanstveniki so predstavili novo teorijo o tem, zakaj ptice nimajo zob. Doslej so menili, da je to morda zaradi manjše in s tem za letenje primernejše teže oziroma da so brezzobi kljuni primernejši za ulov črvov kot zobate čeljusti dinozavrskih prednikov ptičev.  A skrivnost morda tiči v hitrejšem valjenju jajc.

ptice selivke Vizita za živali Zato se selijo ptice

V embriu ni potreben razvoj zob

Inkubacijski čas je pri današnjih ptičih z nekaj dnevi do nekaj tedni občutno krajši kot pri dinozavrih, ki so jajca valili po več mesecev. Kot sta v članku, objavljenem v reviji Biology Letters, zapisala raziskovalca z Univerze v Bonnu Yang Tzu-Ruei in Martin Sander, je krajši čas valjenja pri ptičih posledica dejstva, da v ptičjem embriu ni potreben razvoj zob. Ta je namreč dolgotrajen in lahko predstavlja kar 60 odstotkov celotne inkubacijske dobe.

Čebele panj Vizita za živali Ptice in čebele imajo lastnost, ki odlikuje človeka

Dokler je v jajcu, je zarodek veliko bolj izpostavljen plenilcem in naravnim katastrofam. Krajša valilna doba tako povečuje možnost preživetja. "Predvidevamo, da je bila naravna selekcija izgube zob stranski učinek selekcije hitrega razvoja zarodka in s tem krajše inkubacije," sta Yang in Sander zapisala v članku.

Prejšnje teorije

Prejšnje teorije so predvidevale, da so ptiči v razvoju iz dinozavrskih prednikov izgubili zobe, ker naj bi to pomagalo pri izboljšanju letenja. A te teorije niso pojasnile, zakaj so se podobni brezzobi kljuni v mezozoiku neodvisno razvili tudi pri nekaterih drugih neletečih dinozavrih.

Druge študije so spet predvidevale, da so kljuni primernejši za uživanje hrane, ki jo jedo ptiči. A tudi tu so kritiki opozarjali, da so pri nekaterih dinozavrih s povsem drugačno prehrano zobje v razvoju prav tako izginili, nadomestili pa so jih koničasti kljuni.

Podlaga za razvoj nove teorije so ugotovitve iz študije, objavljene lani, ki je pokazala, da je valitev pri neletečih dinozavrih trajala od tri do šest mesecev. To je precej dlje, kot so predvidevali pred tem.

Študija je obenem ugotovila, da je bil razlog za tako dolgo inkubacijo pri dinozavrih dolgotrajen razvoj zob v zarodku. To so razbrali z analizo črt rasti, podobnih letnicam pri drevesih, v fosiliziranih zobeh dveh dinozavrovih zarodkov.

Tudi najnovejša teorija ima sicer pomanjkljivost - ne razloži namreč, zakaj so brez zob tudi želve, pri katerih je inkubacija dolgotrajna.

Apus Melba Vizita za živali Ali ptice spijo med letom?

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.