Vizita za živali > Novice
229 ogledov

Ptice in čebele imajo lastnost, ki odlikuje človeka

Čebele panj Fotografija je simbolična.
Strokovnjaki so vedno znova in znova presenečeni nad nekaterimi lastnostmi živali.

Ljudje niso edina bitja z občutkom dolžnosti in delovne etike, so ugotovili raziskovalci na kalifornijski univerzi Berkeley.

Nekatere žuželke, ptice, plazilci, ribe in druge manjše živali premorejo tudi občutek etike, v smislu, kaj je dobro, kaj moram narediti, kakšen naj bom. Analiza skoraj štiri tisoč študij o določenih vedenjskih vzorcih živali je pokazala, da nekatere med njimi odlikujejo lastnosti kot so delavnost, vztrajnost, preudarnost in samodisciplina.

ptice | Avtor: Reuters Reuters
Tako kot pri ljudeh, tudi določene živali premorejo etiko, ki se kaže v vesti po naporu, pozornosti do detajlov in zavezi narediti pravo stvar.  

Vse to jim namreč prinaša številne prednosti pri lovu in nabiranju, pridobivanju partnerjev, reprodukciji in pri obrambi pred plenilci. "Delavke očistijo ostanke mrtvih čebel panjev, saj to pomeni številčnejše čebelje potomstvo, ptice, ki se trudijo ohraniti gnezdo čim bolj urejeno, imajo manj napadov plenilcev," je dejal živalski psiholog in vodja raziskave Mikel Delgado. Pravi, da je petje ptic, ključnega pomena za uspešno parjenje. 

Delgado je prepričan, da je vest, sposobnost, zavoljo katere umna bitja zaznavajo ali spoznavajo dobro in zlo preozko definiran pojem, saj se obravnava le kot človeško sposobnost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.