Vizita za živali > Novice
974 ogledov

Zato se selijo ptice

ptice selivke Shutterstock
Študija ne razlaga samo obnašanja ptic selivk, ampak tudi tistih, ki so ves čas v istem kraju. Slednje pretehtajo, da se jim ne izplača seliti.

Ptice selivke se v tople kraje in nazaj selijo, da prihranijo energijo, so ugotovili mednarodni znanstveniki. S hrano, ki jo dobijo na poti in na cilju, namreč pridobijo več energije, kot je izgubijo na poti tja in nazaj, ali kot bi jo dobile brez selitve.

Kot so zapisali v znanstveni reviji Nature Ecology & Evolution, se ptice iz toplih krajev vrnejo, ker je tam preveč drugih vrst, ki z njimi tekmujejo za hrano. Tako se vrnejo domov na svojo hladnejšo, severno poloblo, kjer ni tolikšne konkurence za hrano.

Objavljena študija ne razlaga samo obnašanja ptic selivk, ki med vsemi predstavljajo okoli 15 odstotkov vseh ptic, ampak tudi tistih, ki so ves čas v istem kraju. Slednje pretehtajo, da se jim ne izplača seliti, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Velika študija

V študiji so uporabili teoretični model, v katerem so oblikovali svet s podnebnimi razlikami, podobnim tistim v regijah resničnega sveta. Nato so dodali virtualne ptice in ocenili količino energije oziroma hrane, ki je na voljo v različnih regijah.

Ptice so se tudi v tem modelu razporedile podobno kot v resničnem svetu. Začele so na območjih, bogatih s hrano, nakar so se nekatere zaradi prevelike konkurence preselile. Začele so izkoriščati tudi predele, kjer je energija na voljo samo v določenih obdobjih, poleg tega pa so potovale v bolj oddaljene kraje, so zapisali znanstveniki.

štorklje Vizita za živali Velika reševalna akcija: Štorklje v težavah

Dodali so, da ta model pojasnjuje porazdelitev rastlin in živali po svetu. Ugotovitve bi lahko bile uporabne tudi za napovedovanje selitev živali v prihodnosti, denimo, kako bi se lahko preselile zaradi globalnega segrevanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.