Vizita za živali > Novice
224 ogledov

Ali ptice spijo med letom?

Apus Melba Profimedias
Sumi strokovnjakov so se potrdili.

Nekatere ptice kot so denimo hudourniki lahko letijo brez počitka tudi nekaj mesecev in preletijo razdalje več tisoč kilometrov. Strokovnjaki so že prej sumili, da te ptice spijo v zraku in to počnejo le z eno polovico možganov naenkrat, kot to počnejo denimo delfini. Takšno spanje do zdaj sicer ni bilo potrjeno in neposredno opazovano.

Celo v REM fazi

Raziskava objavljena v Nature Communications ugotavlja, da nimajo ptice le te sposobnosti, da si med spanjem spočije najprej ena polovica možganov in nato še druga. Ugotovili so, da znajo med spanjem ohraniti tudi sposobnost za navigacijo, letijo pa lahko celo v REM fazi, ki jo sicer povezujemo s fazo med spanjem, ki vključuje izgubo mišičnega tonusa.

Fregata minor | Avtor: Profimedias Profimedias
Raziskavo so lahko izpeljali s pomočjo naprave, ki jo je izumil Niels Rattenborg z Inštituta Maxa Plancka za orintologijo iz Nemčije. Naprava lahko spremlja aktivnosti možganov ptic med letom.

Opazovali so ptice Fregata minor, ki preživijo veliko časa nad oceanom v iskanju hrane. Tiste ptice, ki so jih analizirali strokovnjaki, so brez prestanka naredile tudi 3.000 kilometrov. Čes dan so bile ptice budne, vmes pa so zaznali kratke in nekajminutne spance. Spale so izmenično z levo ali desno polovico možganov ali na trenutke tudi s celotnimi možgani. Za nekaj sekund so spale tudi v REM fazi in so kljub izgubi mišičnega tonusa ostale v zraku. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.