Vizita za živali
1280 ogledov

Zato je rekorder med pticami

Tachymarptis Apus
Lahko celo pije, se prehranjuje in spi med letenjem.

Naše ptice se bodo v jeseni v toplejše kraje podale po težki, dolgi in nevarni poti. Razdalje, ki jih nekatere vrste ptic selivk prepotujejo so enormne, s satelitskimi senzorji pa so strokovnjaki lahko ugotovili, kako dolgo lahko nekatere ptice letijo brez prestanka. Leta 2013 so potrdili zmagovalca.

Rekord pripada planinskemu hudourniku (Tachymarptis (Apus) Melba), ki lahko brez prestanka leti tudi šest mesecev zapored, piše Focus. Ta vrsta ptice pije, se prehranjuje, in celo spi med letenjem. Gre za največjo vrsto hudournikov v Evropi, ki najraje gnezdi v skalnih razpokah previsnih sten in spodmolov. V Sloveniji je redka gnezdilka, mrzle mesece preživi v Afriki ali Indiji.

Apus Melba | Avtor: Profimedias Profimedias

Pet tisoč kilometrov 

Zelo dolgo in daleč lahko leti tudi navaden hudournik (Apus apus), ki lahko naredi v svojem življenju pet tisoč kilometrov. Pri nas ga štejemo med znanilce pomladi, od lastovke ga ločimo po daljših, ožjih in bolj srpastih perutih. Je tudi večji od lastovke, rad gnezi v skalantih stenah ali na kamnitih stavbah. V mrzli zimi so naši hudourniki v Ariki južno od Sahare.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.