Vizita za živali > Festival
8556 ogledov

Pred kratkim se je v Sloveniji skotilo tudi takšno leglo

Mladi dihurčki
1/2
Maja Čonč
Ljubke živalice, ki pa potrebujejo res odgovorne in dobre skrbnike ...

Tudi letos nas bodo na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki bo 2. junija v Novi Gorici, obiskali prikupni dihurčki in srčni člani Slovenskega društva ljubiteljev dihurjev - Zverinice. Več o dogodku najdete TUKAJ, letos se bo prvič odvijal v sklopu DEŽELE PRIJATELJEV ob Robin Hood festivalu Radia Robin. 

V primeru slabega vremena se dogodek prestavi na 9. junij.

Skupaj s skupino vzrediteljev, bodočih vzrediteljev in članov Društva Zverinice so lani pripravili Vzrejni pravilnik za dihurje in pred kratkim se je skotilo Sloveniji leglo v vzrejališču It's All About Ferrets, ki je vzrejeno v skladu s tem pravilnikom. Njihove ljubke smrčke lahko občudujete na fotografijah in videih v tem prispevku. 

"To pomeni predvsem to, da imajo starši opravljene ustrezne veterinarske preglede in vzrejni pregled. V kratkem morda v istem vzrejališču pričakujejo še drugo letošnje leglo," je povedala predsednica društva Maja Čonč, ki jo boste lahko spoznali na Festivalu za ljubitelje živali. Na dogodku društvo pripravlja tudi pravo pravcato igralnico za dihurčke. 

Takšna izbira ima velik vpliv na življenje

"Kar se tiče vzreje dihurjev pri nas je tako, da lahko dihurje razmnožuje vsak," nam je pojasnila Maja. Dodaja, da je namenoma uporabljen ta "grob" izraz, saj večina ljudi, ki se odločijo, da bodo parili svojega dihurja, o njem z vzrejnega vidika ne ve prav dosti.

"Ne pozna linij iz katerih izhaja, ne opravi nikakršnih preventivnih zdravstvenih testov in se za paritveno kombinacijo odloči po trenutnem navdihu ali po principu najbližjega samca," opisuje Maja. Pravi, da tako ne vedo, kaj lahko tako vizualno, karaktero ali zdravstveno iz take paritvene kombinacije pričakuje. 

V Društvu Zverinice na vzrejo dihurjev in vseh ostalih živali gledajo s precej strogimi očmi. Vzrediteljeva dejanja in izbire imajo namreč po njihovi oceni velik vpliv na več kot eno življenje, tako potomcev vzrejnih živali, njihove nove lastnike, pa seveda tudi na mamo legla. 

Mnenja so, da mora biti odločitev za vzrejo premišljena in da morajo biti za razplod namenjene le najbolj primerne živali. Zato so v Slovenijo že vnesli smernice v vzrejo belih dihurjev pri nas. Od predlanskega leta imajo v ta namen tudi vzrejne preglede. 

"Vzrejni pregled sestavljen je iz dveh delov - temeljitega zdravstvenega pregleda dihurja, ki vključuje tudi kardiološki pregled, preventivni ultrazvočni pregled notranjih organov, pregled krvi in seveda klinični pregled in pa fizičnega pregleda dihurja pri katerem sodnik glede na telesno zgradbo, proporce, karakter, ..." našteva Maja.

Sodnik tako oceni, ali je dihur primeren za vzrejo. 

"Morda se bo kdo vprašal čemu vse to kompliciranje? Predvsem zato, ker želimo izboljšati zdravstveno stanje in dolgoživost dihurjev v Sloveniji," pojasnjuje. Povprečna življenjska doba slovenskih dihurjev je bliže petim letom kot kaj več, kar je nižje od pričakovane povprečne življenjske dobe vrste, ki je 6 do 8 let. Želijo si, da bi z leti tudi pri nas lahko redno videvali dihurje, ki bi presegli starost osmih, devetih ali še raje desetih let. Poslala nam je tudi fotogalerijo vzorne vzreje dihurčkov ...

Posvojenčki v oskrbi

Namen društva Zverinice je sicer že od samih začetkov seznanjanje in osveščanje članov, širše javnosti in veterinarske javnosti s pravilno oskrbo in nego dihurjev in z njihovimi potrebami, nameščanje in posredovanje pri iskanju novih domov brezdomnim dihurjem in pomoč pri oskrbi le-teh.

"Trenutno imamo v Društvu v oskrbi predvsem starejše dihurje, ki ne iščejo in ne bodo iskali novih domov - mi jim rečemo kar Geriatrična ekipa (smeh)," pripoveduje Maja. 

V stalni oskrbi imajo tako sedemletno Zalo, petletnega Filipa jr., sedemletno Sami, petletnega Antonia in še skoraj sedemletno Emily. Večina jih je imela ob sprejemu različne težave - povečini zdravstvene in smo se zato odločili, da jim ne iščemo novih domov. Vsi so nameščeni pri naših članih, ki zanje skrbijo kot za svoje. Večina od njih potrebuje redno veterinarsko oskrbo (stroške zdravljenja krije Društvo Zverinice), nekateri zdravila dobivajo dnevno ...

Za vse dihurje, ki jih dobijo, še posebej pa za starejše, imajo enak protokol. Vse čaka veterinarski pregled, kako podroben je, je odvisno od starosti dihurja, okoliščin in "najdb" pri kliničnem pregledu. Vse doleti vsaj klinični pregled in parazitološki pregled ter dobijo hormonske implante kot del terapije za obolenje nadledvične žleze oziroma hormonsko kastracijo.

Do pred kratkim je bilo teh starejših dihurjev v naši oskrbi še več, vednar so se zaradi zdravstvnih težav žal morali posloviti od Gucci, Bubi in Fifi.  

<div id="clanki_festival2019"></div><script src="https://www.zurnal24.si/banners/2019/04/festival/festival.js"></script>